Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Е-хроника

Београд какав мало познајемо: Парно купатило ''Дунав''

Турски амам као споменик културе

Б. Цвејић, Данас

Парно купатило „Дунав“ које се налази на територији општине Стари град, у Улици Цара Душана 45, представља једино јавно купатило у Београду, као и најстарији сачувани објекат овакве врсте. Историјских података и документације о овом објекту има веома мало, тако да су грађани слабо упознати о њему. Наиме, познато је да је купатило изграђено за време турске владавине, а први подаци о њему помињу се 1863.

Међутим, један од тренутно запослених у овом купатилу тврди да је оно изграђено још 1830. Постоји и прича да је парно купатило било 1880. порушено због проширивања Душанове улице, после чега су то имање купила браћа Крсмановић који су потицали из једне од угледнијих београдских трговачких породица. Они су на темељима старог купатила и амама обновили ово купатило 1886. од када постаје познато под називом Парно купатило браће Крсмановић. Као доказ старости овог објекта стоји и утиснута 1901. на котлу купатила.

Турско парно купатило састоји се од старог турског амама и просторија у коме су се налазили тушеви, бидеи, сауне, базен, као и простор намењен за масаже. Просторије су међусобно повезане и сматра се да је постојао одређени редослед којим су се оне обилазиле. У почетку су, према речима овде запосленог, радни дани купатила били подељени на „мушке и женске“. Тако је купатило понедељком, средом и петком било отворено за мушкарце, док су уторак и четвртак били резервисани за женски део популације. Многи грађани са кичменим проблемима долазили су овде на масаже, а одвијале су се и масаже које су помагале у лечењу јајника. Бригу о реду у купатилу и правилима понашања корисника водили су такозвани евнуси.

Ово јавно место некада су посећивали београдски боеми, странци, као и многи туристи који су уживали у сауни и амамима, то јест малим базенима. Након Првог светског рата у оквиру парног купатила је изграђен и пливачки базен дужине око 30 метара. Последња реконструкција купатила извршена је половином прошлог века, када је уређен један део овог објекта. У овом „новом“ делу постављене су модерне каде по кабинама, као и одређен број тушева, а корисници купатила могли су добити сапуне, шампоне и пешкире.

Посете Парном купатилу „Дунав“ су се временом све више смањивале, тако да је оно већ више од десет година затворено. Овај објекат, који представља заштићени споменик културе, данас се користи као изложбени простор, а послужио је и за потребе снимања многих домаћих филмова и музичких спотова.

 

Извор: Данас

Фотографије: Урбано Истраживање Београд: Парно купатило браће Крсмановић

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari