Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Искре

Аустерлиц

7 величанствених, 2. фебруар 2017.

Премијерно приказан на фестивалу у Венецији, „Аустерлиц” је још један од особених документарних филмова Сергеја Лознице, тренутно једног од најзначајнијих европских аутора. Направљен у форми класичног црно-белог филма, без много речи, без иједног коментара или објашњења, препознатљивог стила којим су направљени његови претходни најпознатији документарци, овај филм је сложена и изненађујућа антрополошка студија колективног понашања и свести.

Са прецизно постављење дистанце, коју сам одређује и никад је не прелази, Лозница открива феномен који нас интригира и провоцира, подједнако колико и збуњује. Филм у којем аутор врхунским поступцима изузетне фотографије, камере, монтаже и режије ствара узбудљиви есеј испуњен тензијом која гледаоца претвара у заинтересованог немог сведока и запитаног учесника.

Постоје места у Европи која чувају болна сећања на прошлост – фабрике у којима су људи претварани у пепео. Та места сада су меморијални комплекси отворени за посетиоце и примају хиљаде туриста сваке године. Име филма је преузето од истоименог романа једног од најзначајнијих савремених писаца с краја XX и с почетка XXИ века, В.Г. Зебалда, који је посвећен сећању на Холокауст.

Лозница је написао: „Шта радим овде? Шта сви ови људи раде овде крећући се у групама од једног објекта до другог? Разлог који лети доводи хиљаде људи да проведу своје викенде у бившим концентрационим логорима је једна од мистерија ових меморијалних комплекса.” Филм је покушај ауторског разматрања те мистерије.

 

Извор: 7 величанствених

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari