Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Blog

O košenju i nošenju vode

Branko Dimitrijević, Beograd

Gledam i slušam kako sa malog ekrana taj neki lik, mafijaš-pokajnik, priča o tome kako funkcioniše organizovani kriminal u Americi. Recite vi nama, prekide ga voditeljka, da li je istina da je Frenk Sinatra imao veze sa mafijom, jer stalno se priča o tome. Da bi vam ilustrovao kakve je veze imao Frenki sa mafijom, evo jedne istinite anegdote iz života, kaže ovaj insajder pikselovanog lica i izmenjenog glasa.

Sede tako jednom Frenki i nekoliko poznatih mafijoza u restoranu kazina u Las Vegasu, pa ostadoše do duboko u noć, pre nego što su otišli na počinak. Ali ne lezi vraže, jedna grupa gostiju kazina krene da dobija velike pare. To zabrine menadžera u parteru, pa pozove menadžera odozgo, a ovaj, kad je čuo o kojim parama se radi, probudi glavnog mafijoza. Ovaj onda naredi da mu pozovu Frenkija. Jedva ga telefon probudi i mafijaš mu onda kaže da siđe dole i sredi „to“. Ne kaže se da li je Frenki gunđao, ali se kaže da je obukao odelo preko pidžame, sišao u kazino, prišao onim srećnim dobitnicima, a ovi se raspilavili kad im se obratila velika zvezda. A ovaj ne samo što im se obratio, nego im je naručio turu pića, pa su morali i oni njemu, te im tako popusti pažnja,  kolo sreće se okrenu i kad su došli negde otprilike na svoje, Frenki je od menadžera dobio znak da može da ide.

Poenta je ovde da Frenki jeste imao veze sa mafijom, ali da se u tom odnosu tačno znalo ko  kome može da kaže da se obuče i da ode da nešto obavi. Odnosno, kako naš narod kaže, zna se ko kosi, a ko vodu nosi.

Setio sam te priče sad proletos, kad sam gledao vesti na BBC-iju i video kraljicu Velike Britanije i još tamo nekih preostalih dominiona, kako stoji na aerodromskoj pisti i čeka. U njenim godinama! Nije mi delovala preterano srećno, ali znao sam kontekst. Nekoliko dana pre toga kineski predsednik je bio u Rusiji i dogovorio ogromne poslove. Sad je dakle, iz ugla glavnih svetskih kriminalaca, trebalo prvo dogovoriti velike poslove između Kine i Velike Britanije, a pod dva gledati da se malo ubaci neki štapić u točkove sporazuma Kineza sa Rusima. U tu svrhu trebalo je Kinezima titrati testise i neko je objasnio kraljici majci da bi bilo vrlo zgodno da ona stoji na pisti, pa da posle sedi u kočijama, pa da istrpi višesatno zamajavanje sa protokolima.

Ama nije prošlo ni dve nedelje, kad ista slika, samo sada dolazi indijski prvi ministar. I on im treba da se ne bi priklonio Rusiji, mora i njemu da se titraju  testisi, a da ne bi mislio da njega manje vole, protokol je bio isti. Pretpostavljam, a i nadam se,  da je sve bilo pristojno, da ti koji tamo kose nisu morali da koriste uvredljive izraze, pretnje i spominjanje kakve sve nesreće mogu da zadese podmladak kraljevske porodice, odnosno očekivao bih da u tako uređenoj zemlji svi znaju ko i šta oko košenja i nošenja vode treba da uradi, pa je tadašnji premijer Kameron samo eventualno podsetio njeno visočanstvo na datume, a njoj bućnula kocka šećera u čaj, ali je stisla zube i ništa nije rekla. Profesionalka je to.

E, sada su ti što kose na globalnom planu odlučili da im treba jedan veliki vatromet, jedno šenlučenje, a i malo puštanja krvi, ali da to, kako su već navikli, bude vrlo malo ili skoro nikako krv Anglo-saksonaca. Pošto je dosta toga opljačkano, a pritom urušen svetski finansijski sistem, a sama Amerika dužna i nije u stanju da vrati 20 triliona dolara, mnogo je lakše pribeći destruktivnim metodama, naročito ako se donekle veruje da će te mere biti destruktivne po neke druge, mnogo više nego po same primarne destruktivce.

Pa kad je tako, onda su oni i shvatili da bi im po tom pitanju osoba po imenu Hilari Rodam Klinton efektnije nosila vodu, nego neke druge osobe. Naravno, svako se može ubediti da im ispunjava želje, ali je mnogo ekonomičnije da se te želje ispunjavaju bez mnogo natezanja, da se ne gubi dragoceno vreme. Poslednji na tom radnom mestu koji se bio uskopistio i zeznuo operaciju u Zalivu svinja, jer su mu radili iza leđa i stavili pred svršen čin, morao je da doživi sudbinu za primer ostalima. Isti taj je i došao na mesto predsednika zahvaljujući donekle i onim mafijašima koji su se družili sa Frenkijem, a i on sam se družio sa Frenkijem, pa je Frenki očekivao da će proslava nakon inauguracije biti u njegovoj vili u Palm Springsu. Međutim, od toga nije bilo ništa. Tu su i organiizovani kriminalci skočili: zavrnuo je našeg Frenkija, a mi mu doneli pobedu u Ilinoisu, gde je tu zahvalnost? I onda su i oi odradili svoj deo, da se od neposlušnog predsednika napravi primer ostalima.

Ovih dana vodonosci moraju da odrade nimalo lak posao: mora jedna patološka lažljivica koja ima ogromnu količinu putera na glavi i toliko afera iz kojih se jedva izvukla, da postane predsednica. U tu svrhu naročito su težak zadatak dobili nosioci vode iz medija. Američka televizija postala je jedno veliko veselo veče. Neprestano se objavljuju brljotine i bljuvotine povezane sa budućom predsednicom, a onda se neprestano pred kamere dovode likovi koji će narodu da objasne da to nema veze i da je sve to izmislio i plasirao Putin da napakosti slobodoljubivom svetu. Može ona da pada, da laje, da se zanosi, lupeta gluposti, da se gubi, kao što i čini, ništa joj to neće smetati da dobije uverenje da je sposobna da bude predsednicom. Nema veze ni što je uz nju suprug, dokazani seksualni manijak. Ništa nema veze. Taman da dotična pred kamerama uživo zadavi hendikepirano dete, pa makar bilo i crno, svi bi skočili da objašnjavaju kako je to samo dokaz da ona ne pravi razliku između crnih i belih, a da za mudro rukovođenje u svetu koji je prepun raznih Putina, treba pokazati umeće, snagu i odlučnost.

Ukratko, spasa nema. Ako ste pametni, zalihe dugotrajnih prehrambenih proizvoda čuvaćete u plakarima, ormanima i šifonjerima. Znam da neki drugi eksperti preporučuju podrume i tavane, ali verujte mi da nemaju pojma. Uostalom, svako neka postupi kako najbolje zna i ume. Tako kaže i Frenkijev najveći hit: uradio sam to na svoj način.

 

Autor je pisac i dramaturg iz Beograda

 

(Ukoliko želite da se uključite u AKCIJU 500 x 500 i skromnim prilogom pomognete Novi  Polis posetite sledeći link) 

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari