Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Култура

А шта се то слуша? (5)

Ron Goodwin - „633 Squadron“

Слободан Тричковић

Добре музике је одувек било, а на нашу срећу још увек се прави. Желим да вас упознам са многим признатим уметницима и младим надама које долазе и раде невероватну музику, али и да вас подсетим на давно заборављене хитове. Углавном бићу ту да вас подсетим да музика чини још увек један од најлепших делова нашег живота и да је права музика још увек ту око нас.

Повратак у детињство

Вратимо се мало у нека старија и добра времена и упустимо у пределе филмске музике. Ron Goodwin (Ronald Alfred Goodwin 1925-2003)  је енглески композитор и стварао је музику за многе филмове. Неки од најпознатијих тема су из филмова „Those Magnificent Men in their Flying Machines  (1965)“, „Operation Crossbow  (1965)“, „Battle of Britain  (1969)“, Хичкоков „Frenzy (1972)“. Али тема која ме је највише окупирала је дефинитивно из ратног филма „633 Squadron  (1964)“. Филма се вероватно не сећате, али је главна музичка тема била често убацивана у наше документарне и школске програме на тв-у између 1975. и 1985. И после јој се полако али сигурно губи сваки траг. У време кад сам био у потрази за овом композицијом наилазио сам на мале проблеме. Нисам знао оригинални назив, а једина повезница ми је била игрица са компјутера Commodore 64. О да! И игрица је била легендарна. Чувена „1942“. Решио сам да одем на интернет и пробам да „изгуглам“ неку информацију. Проблем је био у томе да се креатор музике из „1942“ Mark Cooksey  представио и као оригинални аутор саме композиције. После дужег времена наишао сам на форум у коме су људи коментарисали ко је, шта и коме украо од музичких тема и искористио за своје потребе. Ту се налазио и текст о игрици и на сву срећу оригиналном аутору композиције и филму. А да ли се сав овај мој труд исплатио, ви процените сами. Јер мене ова композиција дефинитивно враћа у детињство и нека лепша времена.

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari