Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Култура

Београдски ирски фестивал

Aутор: Стефан Пајовић

14-22. март 2016.

Већ четврту годину заредом у српској престоници се одржава Београдски ирски фестивал – БИФ. Фестивал траје осам дана и традиционално се одржава око Дана Светог Патрика, (17. марта) ирског националног празника; ове године од 14. до 22. марта. Настојећи да приближе две културе и народа, организатори се труде да обезбеде што ексклузивније госте и садржаје, који ни овога пута неће мањкати. Прошле године се обележавало сто педесет година од смрти Вилијама Батлера Јејтса, док је овогодишњи лајт-мотив стогодишњица Ускршњег устанка у Даблину током Првог светског рата. Највећа врлина фестивала је његова разноликост јер се реализује кроз кинематографију, визуелне уметности, гастрономију, журке и књижевни део.

Највећу пажњу ове године привлачи филмски репертоар: ту су пре свега ирски класици који за тему имају борбу Ираца за независност: „Мајкл Колинс“, „Крвава недеља“, „Рајанова кћи“, „Трновити пут до Даблина“, „Ветар који њише јечам“ и нови документарац „1916: Ирски устанак“. Посетиоци ће моћи да погледају и остварења новијег датума: историјску драму о највећем гробљу у Ирској „Милион Даблинаца“, филм којиобилује осећањима „Соба“; као и да присуствују српској премијери комедије „Момачки викенд“. Посебну пажњу привлаче документарци „Хјуберт Батлер: Сведок будућности“ и „Путовање у Мостар“ који за тему имају југословенско-ирске односе. Српској публици би нарочито требало да буде интересантан протагониста првог документарца: ирски писац из руралног Килкенија који је након Другог светског рата запао у немилост Католичке цркве јер је отворено говорио о њеној сарадњи са усташама и учешћу у прогону и убиству Срба на простору НДХ. У оквиру филмског програма биће приказан и низ од 16 филмова кратког метра који за тему имају Ускршњи устанак.

Поред биоскопа Фонтана и Југословенске кинотеке, ту је и један кабаре: „Девојка која звижди“ се може погледати 19. марта у Установи културе „Вук Стефановић Караџић“. Да посетиоци поред слика савремене Ирске осете и њене укусе, побринули су се ресторани „Смоквица“, „Дијагонала 2.0“ као и Културни центар „Град“ где ће бити приређена изложба накита. На истом месту ће се 18. и 19. марта расправљати прво о поменутим ирским документарним филмовима о Југославији, а наредног дана о улози жена током Устанка, односно сличностима и разликама српске и ирске борбе за самосталност. Београђани који одлуче да не посете ниједан од наведених догађаја, ипак ће бити принуђени да се 16. марта увече присете да је сутрадан Дан Светог Патрика, јер ће читав град сијати зеленом бојом. Народна скупштина Србије, Трг Николе Пашића, Палата „Албанија“, Кнез Михајлова улица, хотел „Москва“ на Теразијама и Мост на Ади ће уз помоћ декоративног осветљења озеленети на две вечери. Наша престоница ће се тако придружити многим метрополама које ће на сличан начин смарагдним илуминацијама симболично облежити почетак пролећа.

Руководећи се прошлогодишњим искуствима, програм који су организатори спремили никако није коначан, па они који фестивал испрате преко друштвених мрежа (Фејсбук, Инстаграм, Твитер) очекују разна изненађења, али и награде. Свакако прегршт разлога да уколико се последње недеље марта задесите у Београду, осетите на кратко дух Ирске, ако ништа друго, барем у неком од многобројних тематских пабова уз криглу црног пива.

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari