Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Искре

7 величанствених: Палио

Козима Спендер, Palio

Велика Британија 2015. 
92 минута 
Режија: Козима Спендер

Један од најлепших старих градова-република у Италији, Сијена, већ вековима два пута годишње постаје подељена и сукобљена, када сви становници, од најмлађих до најстаријих живе за Палио – једну од најстаријих трка коња у свету. То је својеврсни времеплов који магично оживи ренесансне костиме, заставе, грбове и трубе и својом исконском снагом заустави све и потпуно опчини и посматраче и учеснике. То је истинска битка за престиж претворена у симболично надметање коња и јахача и то на изненађујућем месту – у самом средишту Сијене, на највећем градском тргу. Стари ритуал живи својим интензивним животом и данас са никад смањеним страстима које немају скрупула – узбуркани медитерански менталитет и тамна традиција политичких интрига прошлих времена несметано, као дух опседају сваког, и грађане и моћнике, и нико није поштеђен, ни играчи, ни коњи.

Редитељка филма, Козима Спендер, која је иначе одрасла у Сијени, развија овај визуелно атрактивни, раскошни спектакл приказујући нам Палио из визуре четири генерације најбољих, најважнијих победника трка, од оних који су најсјајнија историја до најновијег и најмлађег који се припрема за беспоштедну борбу да би могао да оствари свој највећи сан. Ауторка је „Палио“ замислила и развијала као прави узбудљиви биоскопски филм, сјајне фотографије, пажљиво испреплетаних драматуршких токова, који свој драмски врхунац постиже у сценама које вас заиста остављају без даха! Изузетно заслужан за најатрактивније тренутке у филму, посебно оне током самих трка, јесте сјајни монтажер Валерио Бонели, награђен за свој врхунски рад на престижном Трибека фестивалу у Њујорку

„Палио“ је велики и незаборавни биоскопски празник!

Реч редитеља: Одрасла сам уз Палио, тако да сам имала јединствену позицију која је омогућавала да стекнем поверење свих укључених у филм, а лику наратора у филму су била отворена врата која су нормално затворена за све изван тих кругова. Ипак, као странац (радим из Лондона и моје порекло је англо-америчко), делим амбивалентан однос џокеја према Сијени и то сам и желела да ухватим у филму.

Козима Спендер

Рођена и одрасла у Италији као ћерка британских уметника. 
Преселила се у Енглеску са 14 година. Дипломирала антропологију и историју уметности на Универзитету у Лондону. 
Завршила Националну филмску и телевизијску школу у Лондону 2001. године. 
Своје прве документарне филмове радила је а ББЦ; режирала и комерцијалне музичке спотове. 
Живи у Лондону.

Изабрана филмографија

ВАЖНО ЈЕ БИТИ ЕЛЕГАНТАН (The Importance of Being Elegant), 2004.

DOLCE VITA AFRICANA, 2008.

БЕЗ ГОРКОГ (Without Gorky), 2011.

PALIO, 2015.

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari