Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Искре

7 величанствених: Лампедуза зими

Јакоб Бросман, Lampedusa im Winter

Аустрија, Италија, Швајцарска 2015. 
93 минута 
режија: Јакоб Бросман

Има ли чега празнијег од дивних морских летовалишта зими? Баш у то време мира и осеке, у једно од таквих места долази Јакоб Бросман са својом екипом када сви мали локални проблеми постају велики догађаји, а њихови истакнути протагонисти почињу да личе на јунаке Фелинијевих филмова. На Лампедузи све то још прати, као велика, нежељена сенка, драма и присуство Људи из чамаца, спасаваних драматичним акцијама при бурама и олујама, некад успешно, често и не, али увек опасно. И као врхунац - расправе у духу живе традиције античких форума - да ли рибари могу да опстану, да ли ће Лампедуза добити брод, шта раде Африканци пред црквом? Духовито и медитерански разиграно, са пуно буке и страсти, али и са емпатијом и истинским разумевањем за људе, околности и стања. Слојевито испричана прича о судару светова – Африке и Европе, острва и копна, провинцијске забити и центра, и неизбежно, испод свега, сиромашних и богатих.

Извесно је да од страдања и жртава најчешће не успевамо да видимо спасиоце и оне који их прихватају, а Јакоб Бросман је за овај документарац о једном од највећих актуелних проблема Европе изабрао неочекивану, обрнуту визуру. Иронично нам показујући где су уперене камере „очију света“ и шта све као „свевидеће“ не могу и не успевају да виде, аутори филма пажљиво посматрају, још пажљивије анализирају и граде сложену драматуршку структуру и композицију. Тим специфичним и истанчаним поступком омогућавају нам јединствене увиде у небројено пута обрађивани феномен, водећи ка правој кулминацији – врхунски узбудљиво документованој драми спасавања у којој први пут доживљавамо да истински стрепимо за све, за подједнако угрожене спасиоце и несрећнике с мора.

Сјајни документарац развијене медитеранске приче пуне духа у којој све више учествујемо док је гледамо - стрепимо, забављамо се, љутимо се, грдимо и вичемо, тугујемо и најзад, сви заједно откривамо да иза свега стоји једна хладна и дистанцирана, недодирљива моћница!

Реч редитеља: Лампедуза је дивно место, фантастично за одмор; тамо има људи који разумеју живот, иако повремено морају да се боре са најосновнијим стварима. 
Има много екипа које снимају на Лампедузи, нарочито у периоду одмах након неке трагедије. Све те екипе углавном имају исти приступ и питају иста питања. У нашем слуцају, људи су приметили да смо дошли зими и да смо остали - а ако сам постављао било каква питања, она нису била она уобичајена. Имао сам фантастичног преводиоца; без ње не бих успео да савладам језичку баријеру. Људи су онда почели да уважавају чињеницу да смо ми заиста желели да разумемо ситуацију и људе.

Јакоб Бросман

Рођен 1986. у Бечу. 
Студирао позоришну и филмску сценографију на Универзитету примењених уметности у Бечу. 
Бави се позориштем, фотографијом и документарним филмом

Изабрана филмографија

ДНЕВНИ РАД (Tagwerk), 2011

ЛАМПЕДУЗА ЗИМИ (Lampedusa im Winter), 2015.

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari