Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Искре

7 величанствених: Браћа

Војћех Старон, Bracia

Пољска 2015. 
68 минута 
режија: Војћех Старон

Већ од првог тренутка, од првог задивљујућег призора, пред нама се отвара несвакидашња, поетична прича о двојици браће и о још увек несмиреној животној историји која их окружује и испуњава. Овај документарац вас води сеоским путевима оивиченим ливадама, у предивна, расцветала поља, у тамне шуме кроз које ходају два старца харизматичног изгледа - један је сликар, стално у тражењу оног што узбуђује његов креативни дух, а други изгледа као његов одраз у огледалу, који је као у бајкама успео да се ослободи физичке везе с ликом и постао његова супротност - неми, поуздани пратилац и заштитник. И шта год да се дешава, од лутања пределима препуних боја и утисака, преко дугих вожњи без видљивог циља и разлога, до свакодневних ситуација у којима разговарају и ћуте истовремено или важних и драматичних тренутака; између двојице браће тече непрекидно, узбудљиво струјање које оцртава неке од дубоких тајни живота и људске комуникације. Све то повезују чаробни призори породичних филмова, који као лајт мотив филма сведоче о метафизичкој сфери у егзистенцијама јунака.

Војћех Старон је аутор који прича о невидљивом, документујући и градећи, пре свега, атмосферу простора и дешавања. Старон је сликар и песник, када као сниматељ открива протагонисте у различитим амбијентима или се приближава њиховим упечатљивим портретима. Као режисер, своју сложену структуру и причу развија из привидно једноставних призора и ситуација, у које успешно понире дубоко испод материјалне појавности реалног. Најзад, свему томе додаје нови, врло посебан визуелни утисак који стварају архивски снимци аматерских филмова.

Победник фестивала у Лајпцигу, „Браћа“ вас опчињавају својом пажљиво осмишљеном ликовношћу, поетичношћу призора и потрета и снажно говоре о везама које прожимају човека, о љубави, лутању и тражењу.

Реч редитеља: Дуго сам тражио одговор на питање о чему је овај филм, који ће бити његов главни мотив и његова структура. Међутим, знао сам од самог почетка да ће то бити филм о односу браће. Коначна структура филма појавила се као резултат годину дана дугог процеса монтаже. Морао сам да елиминишем многе токове да бих постигао неку врсту универзалне и јасне приче.

Војћех Старон

Рођен 1973. у Пољској. Дипломирао на групи за камеру на Филмској школи у Лођу. Радио као сниматељ и директор фотографије на бројним документарним и играним филмовима различитих режисера. Добио више значајних награда за своје документарне филмове и сниматељки рад; као директор фотографије добио је Сребрног медведа на Фестивалу у Берлину 2011. за изузетно уметничко достигнуће. Бави се професионално фотографијом и имао је пуно самосталних изложби. Фотографије су награђиване међународним признањима.

Изабрана филмографија

СИБИРСКА ЛЕКЦИЈА (Syberyjska lekcja), 1998.

EL MISIONERO, 2000.

АРГЕНТИНСКА ЛЕКЦИЈА (Argentyńska lekcja), 2011.

БРАЋА (Bracia), 2015.

 

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari