Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Блог

О кошењу и ношењу воде

Бранко Димитријевић, Београд

Гледам и слушам како са малог екрана тај неки лик, мафијаш-покајник, прича о томе како функционише организовани криминал у Америци. Реците ви нама, прекиде га водитељка, да ли је истина да је Френк Синатра имао везе са мафијом, јер стално се прича о томе. Да би вам илустровао какве је везе имао Френки са мафијом, ево једне истините анегдоте из живота, каже овај инсајдер пикселованог лица и измењеног гласа.

Седе тако једном Френки и неколико познатих мафијоза у ресторану казина у Лас Вегасу, па остадоше до дубоко у ноћ, пре него што су отишли на починак. Али не лези враже, једна група гостију казина крене да добија велике паре. То забрине менаџера у партеру, па позове менаџера одозго, а овај, кад је чуо о којим парама се ради, пробуди главног мафијоза. Овај онда нареди да му позову Френкија. Једва га телефон пробуди и мафијаш му онда каже да сиђе доле и среди „то“. Не каже се да ли је Френки гунђао, али се каже да је обукао одело преко пиџаме, сишао у казино, пришао оним срећним добитницима, а ови се распилавили кад им се обратила велика звезда. А овај не само што им се обратио, него им је наручио туру пића, па су морали и они њему, те им тако попусти пажња,  коло среће се окрену и кад су дошли негде отприлике на своје, Френки је од менаџера добио знак да може да иде.

Поента је овде да Френки јесте имао везе са мафијом, али да се у том односу тачно знало ко  коме може да каже да се обуче и да оде да нешто обави. Односно, како наш народ каже, зна се ко коси, а ко воду носи.

Сетио сам те приче сад пролетос, кад сам гледао вести на BBC-ију и видео краљицу Велике Британије и још тамо неких преосталих доминиона, како стоји на аеродромској писти и чека. У њеним годинама! Није ми деловала претерано срећно, али знао сам контекст. Неколико дана пре тога кинески председник је био у Русији и договорио огромне послове. Сад је дакле, из угла главних светских криминалаца, требало прво договорити велике послове између Кине и Велике Британије, а под два гледати да се мало убаци неки штапић у точкове споразума Кинеза са Русима. У ту сврху требало је Кинезима титрати тестисе и неко је објаснио краљици мајци да би било врло згодно да она стоји на писти, па да после седи у кочијама, па да истрпи вишесатно замајавање са протоколима.

Ама није прошло ни две недеље, кад иста слика, само сада долази индијски први министар. И он им треба да се не би приклонио Русији, мора и њему да се титрају  тестиси, а да не би мислио да њега мање воле, протокол је био исти. Претпостављам, а и надам се,  да је све било пристојно, да ти који тамо косе нису морали да користе увредљиве изразе, претње и спомињање какве све несреће могу да задесе подмладак краљевске породице, односно очекивао бих да у тако уређеној земљи сви знају ко и шта око кошења и ношења воде треба да уради, па је тадашњи премијер Камерон само евентуално подсетио њено височанство на датуме, а њој бућнула коцка шећера у чај, али је стисла зубе и ништа није рекла. Професионалка је то.

Е, сада су ти што косе на глобалном плану одлучили да им треба један велики ватромет, једно шенлучење, а и мало пуштања крви, али да то, како су већ навикли, буде врло мало или скоро никако крв Англо-саксонаца. Пошто је доста тога опљачкано, а притом урушен светски финансијски систем, а сама Америка дужна и није у стању да врати 20 трилиона долара, много је лакше прибећи деструктивним методама, нарочито ако се донекле верује да ће те мере бити деструктивне по неке друге, много више него по саме примарне деструктивце.

Па кад је тако, онда су они и схватили да би им по том питању особа по имену Хилари Родам Клинтон ефектније носила воду, него неке друге особе. Наравно, свако се може убедити да им испуњава жеље, али је много економичније да се те жеље испуњавају без много натезања, да се не губи драгоцено време. Последњи на том радном месту који се био ускопистио и зезнуо операцију у Заливу свиња, јер су му радили иза леђа и ставили пред свршен чин, морао је да доживи судбину за пример осталима. Исти тај је и дошао на место председника захваљујући донекле и оним мафијашима који су се дружили са Френкијем, а и он сам се дружио са Френкијем, па је Френки очекивао да ће прослава након инаугурације бити у његовој вили у Палм Спрингсу. Међутим, од тога није било ништа. Ту су и органиизовани криминалци скочили: заврнуо је нашег Френкија, а ми му донели победу у Илиноису, где је ту захвалност? И онда су и ои одрадили свој део, да се од непослушног председника направи пример осталима.

Ових дана водоносци морају да одраде нимало лак посао: мора једна патолошка лажљивица која има огромну количину путера на глави и толико афера из којих се једва извукла, да постане председница. У ту сврху нарочито су тежак задатак добили носиоци воде из медија. Америчка телевизија постала је једно велико весело вече. Непрестано се објављују брљотине и бљувотине повезане са будућом председницом, а онда се непрестано пред камере доводе ликови који ће народу да објасне да то нема везе и да је све то измислио и пласирао Путин да напакости слободољубивом свету. Може она да пада, да лаје, да се заноси, лупета глупости, да се губи, као што и чини, ништа јој то неће сметати да добије уверење да је способна да буде председницом. Нема везе ни што је уз њу супруг, доказани сексуални манијак. Ништа нема везе. Таман да дотична пред камерама уживо задави хендикепирано дете, па макар било и црно, сви би скочили да објашњавају како је то само доказ да она не прави разлику између црних и белих, а да за мудро руковођење у свету који је препун разних Путина, треба показати умеће, снагу и одлучност.

Укратко, спаса нема. Ако сте паметни, залихе дуготрајних прехрамбених производа чуваћете у плакарима, орманима и шифоњерима. Знам да неки други експерти препоручују подруме и таване, али верујте ми да немају појма. Уосталом, свако нека поступи како најбоље зна и уме. Тако каже и Френкијев највећи хит: урадио сам то на свој начин.

 

Аутор је писац и драматург из Београда

 

(Уколико желите да се укључите у АКЦИЈУ 500 x 500 и скромним прилогом помогнете Нови  Полис посетите следећи линк) 

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari