Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Блог

Крик из прошлости

Милојко Пантић, Београд

Звездан Терзић, Звездин ванбрачни син и Алфа доктор истоименог универзитета, као генерални директор популарног клуба, а поводом иницијативе министра спорта Вање Удовичића да се Звезда и Партизан под хитно приватизују, саопштио је јавности: "Ми смо већ приватизован клуб". То је од речи до речи потпуно исти одговор који је Звезда упутила премијеру Александру Вучићу, када је схвативши да се не зна ко су власници Црвене звезде и Партизана, у име државе децидирано рекао: "Држава више неће дати ни један једини динар пореских обвезника Звезди и Партизану. Ти клубови се дефинитивно морају приватизовати." Тада је Вучићу одговор упутио лично бивши председник Правне комисије Црвене звезде др Зоран Ивошевић у јавном саопштењу: "Не може се приватизовати нешто што је већ приватно. Држава би морала да национализује Црвену звезду да би је поново приватизовала, јер она је удружење грађана, а то је формално-правно гледано већ приватно јер припада њеним члановима."

"Да ли ви другови стварно мислите да смо сви ми волови?" – говорио је својевремено један, данас не толико познати критичар самоуправног социјализма, Стојан Челић. И заиста, у име милиона навијача Црвене звезде, постављам питање: "Како вас људи није срамота?" По вашем објашњењу о приватном клубу Црвена звезда, власник би требало да буде и једини живи члан Звезде, носилац златне олимпијске медаље из Рима, Душан Маравић. Човек ми је рекао да није власник Звезде. Власник Звезде по наследном праву требало би да буде и госпођа Мара Обрадовић, супруга једног од оснивача и утемељивача Црвене звезде др Аце Обрадовића. Ви сте заправо најобичнији узурпатори општенародних добара Звезде и Партизана.

Да ли хоћете да кажете да се измењеним правним актом који се зове Статут клуба из комунистичких времена може постати и власником клуба, у капиталистичком систему? Знате ли ви шта уопште значи власничко право? Да ли сте ви уложили и један једини сопствени динар у Црвену звезду? И са којим правом ви присвајате Црвену звезду пре оних који су у Звезду уложили свој живот и рад као што су Душан Маравић, Мара Обрадовић, Вера Миљанић, Драгослав Шекуларац, Бора Костић, Владимир Петровић и да не набрајам. Уосталом, ако је Звезда данас клуб који припада његовим члановима, зашто власник клуба није и мој генерацијски друг Владан Радоњић који има чланску карту навијача Црвене звезде из 1966. године? Јасно је као дан; Александар Вучић као персонификација државе Србије, хоће да помогне, тако што ће у име државе, наћи купца за финансијски и спортски уништене Звезду и Партизан и то не питајући где су нестали силни милиони у два популарна клуба, а они који су уништили те некадашње фудбалске институције седе и даље у њима и имају искључиво свој лични интерес. Својим противљењем приватизацији ти управљачи и узурпатори формално-правног власништва над клубовима заправо поручују држави: "А где смо ми ту?"

 

Аутор је спортски новинар из Београда

                                                                                        

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari