Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Блог

Караџићева трилатерала

Милојко Пантић, Београд

Овонедељни друштвено-спортски коментар назвали смо: КАРАЏИЋЕВА ТРИЛАТЕРАЛА. У питању су три прошлонедељна догађаја у фудбалу који по ко зна који пут показују да најпопуларнијим спортом у Србији царују – незнање, нестручност, примитивизам и охолост.

Први догађај је интервју који, је једним новинама дао Милован Ђорић – човек који је самога себе частио епитетом: "Први српски бек" – Бата Ђора. Тај неписмени фудбалер Црвене звезде, члан такозване Миљанићеве генерације из 60-их година прошлог века и полуписмени пензионисани тренер, и данас добија (или боље речено купује) медијски простор. Свака, чак и површна анализа пропасти српске тренерске струке, а тиме и српског лигашког фудбала, упућује на "Бата Ђору" као родоначелника система фалсификованих тренерских диплома, односно фалш тренера у нашем фудбалу. Тронедељни курс за профи лиценце УЕФА, он је претворио у једногодишњу тренерску школу ФСС без чије безвредне дипломе, нико није могао да води наше прволигашке и суперлигашке клубове. И више од тога. У складу са својим моралом, нестручношћу и примитивизмом, он је и таксисте претварао у тренере, па их је чак постављао и на места инструктора и селектора у ФСС. Тај и такав "буразерски" стручњак изјавио је прошле недеље у поменутом интервјуу да је српски фудбал дотакао дно јер је почео да увози и одбрамбене играче. Увозиће Србија врло брзо све од голмана до левог крила, јер за председника Фудбалског савеза тај "Ел примитиво" Бата Ђора и даље је синоним успешности за струку, иако се као тренер прославио још у комунистичкој Југославији, тако што је спашавао на свој патентирани начин  разне Сутјеске и сличне Неретве од испадања из лиге. Питате се шта је ту Караџић крив. Он је тај који је дозволио је да се тренерске дипломе ФСС штанцују и продају, у Бата Ђориној продукцији.

Само дан-два после Ђорића у новинама се огласио и незамењиви први човек српског фудбала. Тема одбијање младог 17-стогодишњег Данила Пантића да продужи уговор са Партизаном који истиче јуна месеца. Заправо није реч о продужењу већ о новом и првом уговору који би потписао пунолетни Данило Пантић, јер је претходни потписао његов отац. Може се разумети што је такву одлуку Пантића критиковао и напао стручњак опште праксе, бивши председник Рукометног савеза и ратни идеолог Слободана Милошевића, који је од недавно постао потпредседник Партизана, али изјава председника Фудбалског савеза да је у питању штетна спрега родитеља са менаџерима и да је ФСС немоћан да спречи миграцију младих играча – показује да Томислав Караџић и његов руководећи тим не прате збивања у светској и европској кући фудбала. Па зар није недавно баш због нелегалне трговине са фудбалском децом кажњена и једна Барселона и то двогодишњом забраном  регистровања играча из иностранства. На тапету је и Реал Мадрид због сличне трговине са талентованим малолетним Норвежанином.Караџић и његов превазиђени руководећи тим квази-фудбалских функционера се међутим, свесно или несвесно, не мешају у свој посао. То показује и трећи догађај из прошле недеље, због којег сам овај коментар и назвао Караџићева трилатерала.

Румунска фудбалска федерација казнила је Клуж, троструког шампиона државе и учесника Лиге шампиона, одузимањем 24 бода. Разлог: непрописно пословање и дуг од око 20 милиона евра, играчима, тренерима и другим клубовима. А како се истим поводом у српском фудбалу понаша наше фудбалско "правосуђе"? Пре почетка недавно завршеног зимског прелазног рока, Фудбалски савез је званично објавио да 9 клубова Јелен Супер Лиге, неће моћи да региструју нове играче, а ни да се такмиче на пролеће ако не измире своја дуговања према професионалном чланству. Међу њима је најдрастичнији случај Црвене звезде, коју је УЕФА из истих разлога, после вишегодишњег шверцовања уз помоћ лажних потврда из Фудбалског савеза, избацила из европских такмичења. За две недеље у нас почиње пролећна сезона фудбала а Звезда и сва остала дужничка братија, доводе нове играче и не помишљају да ће им неко због дуга узети бодове или укинути право да играју утакмице. Уосталом, зар није првог човека Црвене звезде, Звездана Терзића пре три месеца дисциплинска комисија казнила шестомесечним удаљавањем из фудбалског спорта. И шта се десило? Терзић је у међувремену постао главнокомандујући у Црвеној звезди и ником па ни Томиславу Караџићу не пада на памет да га питају за казну. Зашто је то тако? Зато што фудбалској буџованији, како каже наш Боби Јанковић, одговара систем у коме нико ником не одговара нити се замера. Па док траје- траје, а за фудбалску будућност – ко те пита?

 

Аутор је спортски новинар из Београда

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari