Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Естетика

Комфор и стил римске обуће

Romano Impero

Као што се види, на древним римским сандалама је ударен темељ надалеко познатој италијанској обући, а вредне занатлије су дале свој допринос. Римљани су носили разне врсте кожне обуће (робови су били боси, осим понекад, у најјефтинијој обући) у зависности од начина израде и квалитета материјала, наравно и статуса наручиоца. Прављене су посебне врсте за војнике, образоване људе и глумце, ловце, за сељаке… Углавном су ношене сандале (lat. sandalia, solea, имена за врсту женске и мушке обуће), јер је топла медитеранска клима то омогућавала. Чизме за хладно време су имале крзно, покривале су зглобове и биле су високе до колена.

Најпознатије, које данас личе на модерне сандале су калиге (lat. caliga), војничке, црне које су носили легионари, дизајниране као отворена обућа којом се омогућавала слободна циркулација ваздуха, са три слоја коже и блокејима на ђоновима. Ношена на босу ногу, сем у хладним крајевима Британије када су ношене вунене чарапе, омогућавала је својом удобношћу столапа без пликова и после напорних присилних маршева. Војници су могли да очекују следовање од три пара годишње. Жене су носиле исту обућу, само финију, од мекше коже и углавном белу, са ђоном понекад од плуте или дрвета ради илузије висине . Богати грађани су носили обућу од елеганције и стила, и у више боја, акценат није био на издржљивости. Црвене су носили нарочито сенатори, а одлика патрицијских је да су имале при врху ципела златни или сребрни полумесец. 

 

Приредила Милена Стефановић

 

Via Romano Impero

 

(Уколико желите да се укључите у АКЦИЈУ 500 x 500 и скромним прилогом помогнете Нови  Полис посетите следећи линк) 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari