Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Естетика

Домаћице или slow food куварице

Милена Стефановић

Као илустрације идиличног живота од Холандије, преко појединих делова Средње Европе стигле су до Војводине почетком XX века и тако је све кренуло, хиперпродукција (шаблони), постају веома популарне, незаустављиво се шире и постају апсолутни хит.

Још од времена античког Рима у урбаним насељима се живело скучено и fast food је био сасвим уобичајен начин исхране, тако је било и током средњег века… Мноштво сиромашног градског становништва, међу њима доста самаца, живело је у малим собама, сем за мало гардеробе нису имали новца за намештај, за складиштење хране, кухињу и њену опрему, гориво за пећ – то је био луксуз. Једноставно, кухињу нису могли себи да приуште. Самим тим, умеће кувања није свако познавао… Тако је било и код нас. Да ли су кухиње биле редовна појава у деловима Београда као што су Јатаган мала, Пиштољ мала…Сава мала? Чисто сумњам…

Јачањем стандарда има све више кухиња, ту је и пећ (свеприсутни смедеревац) на дрва, касније електрични шпорет, а изнад незаобилазно извезено уштиркано платнo које штити зид и забавља домаћицу, укућане и госте уместо коцкастог екрана. Кулинарска веза се остварује, обезбеђује и прави неодољиве идеје “инвенције духа” slow food-а.

Њихова популарност је почивала на духовитим текстовима и биле су присутне као својеврсни “PR” куће у којој се добро кува, a уједно приказује умеће у ручном раду домаћице, њена уредност, вредноћа…многоструки таленти!

Данас, када их гледамо развесељавају нас првенствено текстовима, као својеврстан времеплов. Видимо како се радосно и са пажњом приступа спремању укусне хране од свежих и здравих намирница, натенане, са уживањем и љубављу, невидљивим а значајним “зачином”. Оне се препоручују, храна је врућа, још се пуши испод поклопца…заносно мирише. Кувати за неког је дар љубави. Кување је свакодневни ритуал коме је неопходна ватра, битан елемент у природи који пале и одржавају жене поред огњишта. Огњиште је симбол заједничког живота, дома, као соларно средиште које топлином и светлошћу зближава бића, представља средиште живота који се подржава и шири.

Једноставног и једнобојног, помало наивног цртежа, позадине беле као зид уместо графита шаљу нам разноразне поруке. Простор је понекад приказан у перспективи којом се окренуте ка посматрачу, што утиче на визуелну сензацију и непосредност у обраћању. Некако искорачују из реалног простора и времена, плене и задржавају поглед.

Понекад китњасте, претрпане мотивима гранчица, воћа и цвећа, са шаљивим реченицама које се римују изазивале су добро расположење и мамиле пажњу. Под заједничким именом “куварице”, сва платна изнад умиваоника или кухињског стола могу се поделити на: кухињске, љубавне, патриотске, религиозне, хигијенске, сеоске и шаљиве (према каталогу Наташе Николић из Народног музеја Крагујевац, са изложбе у Манаковој кући 2006).
Искреност је њихова одлика. Оличавале су етос и етнос и биле су одраз (патријархалног) времена у коме су настале. Приметна је слобода у комбиновању и одабиру мотива и текстова што се види и по граматички неправилно исписаним порукама.

Оплемењивале су простор сценичношћу, симпатичним ликовима, топлим порукама, саветима, представљале су начин уређења простора.

Многе реченице су остале упамћене и то је та јединствена комбинација речи и слике. Читав концепт мисаоних целина извезен у краснопису. Занимљиво је да се платно са чувеном реченицом: “Куварице мање збори …”  не налази ни у једној збирци. Традиционалан вез је оно што им даје лепоту, постојаност, топлину и лични печат, јер ручни рад носи енергију. Текстил је коришћен као медијум духа (симболички образац) да би се помогло појединцу приликом преласка из једне животне фазе у другу; од девојке до удате жене која би требало да савлада вештину вођења домаћинства.

Наше баке су стварале права ремек-дела примењене уметности у области украшавања текстила којa спадају у наше традиционално културно наслеђе, што са домаћицама није случај…оне имају доместик шарм. Или су поруке застареле(?!) или кување више није имало статус ексклузивног и тајанственог женског умећа али од половине XX века када достижу врхунац своје популарности постепено излазе из моде заједно са шпоретима на дрва.

Данас је време популарности кувара, бар на ТВ и било би интересантно заменити куварице - куварима (у виду постера) са пригодним кулинарским узречицама, можда Лепог Брку или Џејми Оливера…да нас инспиришу у истраживању и прављењу специјалитета…и кувају заједно са нама! Све ме ово мами сећање на чувене куварице – краљице кухиње из Невена…

Ови “вандшонери” - дозиднице, како их још зову, представљају део народне баштине домаће женске радиности и данас се моги видети једино на некој изложби јер их сакупљају Етнографска одељења неколико музеја код нас. А сада следи рецепт из неизбежног Патиног кувара из 1939. године:

 

 

 Извор: designed.rs

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari