Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Блог

Подршка адвокатима је подршка људском достојанству

Феђа Димовић, Београд

Протест српских адвоката траје већ два месеца. Наши оправдани захтеви за измену сета неуставних закона којима се уређује служба јавних бележника још увек се налазе испред кинеског зида државне самовоље и ароганције. Мислим да је ово јединствени пример у свету да је једна држава, у нашем случају оличена у министру правде Николи Селаковићу, успела да се посвађа са целокупном адвокатском бараншом. Као много пута до сада, властодршци су очекивали да ће поноћним изменама закона, без одговарајуће јавне расправе, успети да прогурају још један у низу накарадних закона, којим се наноси штета целокупном народу, а доноси корист уском кругу изабраних и привилегованих појединаца.

Како другачије и оценити овај Закон о јавним бележницима, који ће сада грађане Србије натерати да плаћају јавним бележницима накнаде за састављање уговора и других исправа које су вишесртуко веће од онога што су до јуче плаћали судовима? Како назвати закон који је омогућио да 93 нотара приграбе сав приход од овере, који је иначе припадао буџету Републике Србије? Према подацима добијеним од Високог савета судства, просечни месечни приходи који су судови инкасирали износио је око 341 милион динара у прошлој и 310 у овој години. Сада су судови остали без тих прихода. Нпр. Основни суд у Пожаревцу даје податке да су у септембру и октобру 2014.год. приходи од овере изјава и других писмена умањени за 50%, док прихода од овере уговора о промету непокретности уопште нема од како су нотари отпочели са радом. Слични се подаци могу добити и од других судова широм наше земље. Важно је напоменути да се све ово дешава у тренутку када Влада РС смањује плате и пензије и пропагира економску политику "стезања каиша". Ко је онда нормалан могао да донесе закон којим се наноси штета државном буџету за милионе динара!

Износи за које је буџет закинут због нотарског хаоса, су иначе много већи од износа који фигурирају као штета у поступцима организованог криминала који се воде пред Посебним одељењем Вишег суда у Београду. Значи, с једне стране држава се шепури својом наводном борбом против организованог криминала и помпезно најављује хапшења, а с друге стране државни врх доноси законе којима се наноси много већа штета буџету РС, а остварује имовинска корист за појединце. Организовани криминал се у правној науци дефинише као спрега политике и криминала, тако да ово организовање нотарске службе више подсећа на организовани криминал, него неке друге бројне "мафије" које је држава са поносом процесуирала. Због оваквог штеточинског понашања отвара се и питање одговорности државних органа, пре свега ресорног министра, иако је очигледно да је исти само "мали од палубе" нашег Великог Инквизитора.


Уколико је министар правде услед незнања поверовао у целисходност начина на који је формирана служба јавних бележника, онда је он потпуно недорастао за функцију и политички је одговоран за овај хаос. Уколико је свесно прогурао штетне законе како би себи и другима обезбедио противправну имовинску корист, онда је његова одговорност кривична. У првом случају следи оставка, а у другом дуга робија. Међутим, млађани Селаковић очигледно ужива безрезервну подршку свог политичког оца Вучића, што му даје за право да ова два месеца најстрашније вређа адвокате и шири гомилу неистина. Као адвокат кривичар морам да одговорим на један од најгорих спинова пропагандне машинерије из контролисаних медија. Наиме, држава се из петних жила труди да дезавуише протест адвоката оптужујући их за повреду људских права лица која се налазе у притвору. Оно што се у медијима упорно прећуткује је чињеница да од адвоката не зависи да ли ће бити одређен и колико ће трајати притвор у неком кривичном поступку. Одлуку о одређивању/продужењу притвора доноси искључиво суд. Такође, чињеница је да притвори у Србији трају недопустиво дуго и пре него што је отпочео протест адвоката, па се тако од изузетне мере за несметано вођење поступка притвор претворио у антиципирану казну затвора. Суд може да замени притвор и блажом мером као што су одузимање путне исправе, забрана састајања са одрђеним лицима (сведоцима), кућни привор, јемство и др. Нпр. уколико у истражном поступку постоје сметње да се саслушају сведоци, а притвор је одређен због опасности од утицаја на сведоке, суд има и могућност да уместо притвора окривљеном одреди меру забране састајања и комуницирања са тим сведоцима уз нпр. забрану коришћења телефона и Интернета, а све у циљу да се притвор не би продужавао у недоглед. Замена притвора блажом мером је иначе и препоручена од стране Савета Европе, али се ова могућност ретко примењује у нашој пракси. Када се још узму у обзир и одредбе Устава, ЗКП-а , али и међунароних конвенција о свођењу притвора на најкраће неопходно време, јасно је да је држава та која константно крши људска права притвореника, па је неумесно пребацивати своју одговорност на адвокате!

 За крај бих желео да грађанима Србије - који нису правници још једном објасним значај овог адвокатског протеста. Али пре свега, позивам све грађане да на нашу професију не гледају под утицајем стереотипа који им се сервирају у јавности, јер ће само тако и моћи да разумеју да се интерес адвоката врло често поклапа и са њиховим интересом. Нетачно је да су сви адвокати милионери који сада протестују јер их је држава натерала да плаћају порезе и да се одрекну дела масног колача. Истина је да већина адвоката живи као и сви други грађани и да су многи од њих овим законима о нотарима доведени на руб егзистенције. Али овај протест није само покренут да би адвокати задржали право да обављају послове које су обављали већ 150 година, већ је и против кршења права грађана да слободно изражавају своју вољу кроз уговоре које састављају. Сетите се да свако од вас има неког рођака, пријатеља или комшију који је адвокат и који ће вам често бесплатно, или уз минималну накнаду саставити уговор, да не кажем да то многи од вас могу учинити и сами уз помоћ Интернета. Сада је томе крај, јер нас је држава све заједно прогласила пословно неспособнима и натерала нас да плаћамо нотарима нови намет на вилајет. Моја претпоставка је да ће део новца из нотарских канцеларија отићи на финансирање владајућих политичких партија, на исти начин на који и директори јавних предузеће дугују део своје плате онима који су их на то место поставили. То значи да смо опет, по ко зна који пут, сведоци још једне нове пљачке народа! Тренутно је лакше доћи до податка где је сахрањен Џими Хофа, неко утврдити колике су зараде јавних бележника. Међутим, адвокати Србије не желе да трпе такво клептократско понашање. Ми смо одлучили да се боримо до краја, јер је наша борба чиста и оправдана. Ако адвокатура изгуби данас, сутра ће на ред доћи и нови штеточински закони, којима ће се легално пљачкати грађани и кршити људска права, а неће више бити ни адвоката да се побуне против такве тираније. Подршка дата адвокатима је подршка владавини права, Уставу и Закону, а пре свега подршка људском достојанству које више не жели да трпи константна понижавања. АДВОКАТИ СУ У ПРАВУ!

 

Аутор је адвокат из Београда, члан Београдског синдиката

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari