Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Агора

САД користе Фолксваген за демонстрацију моћи ТТИП-а

Eberhard Hamer, Voltaire Network

Оно што САД и њихове глобалне корпорације називају „Споразум о слободној трговини“ (ТТИП), бивши амерички потпредседник Бајден упоредио је са НАТО-ом. То би требало да подвргне Европу америчкој економској доминацији и њеним интересима. Ово има унутрашњи и спољашњи циљ.

Већ дуже време, Јункерова клика у Бриселу ради на демонтирању националних држава у Европи и на онеспособљавању парламената у циљу задобијања централне власти за Европску комисију. Зато политбиро у Бриселу преговара у тајности само са САД-ом, искључујући националне државе и чак држећи ствари скривене од њих. Ово је у супротности са клаузулом ЕУ о супсидијарности и суверености. Али централизација је Јункеров главни програм, као што је демонстрирано у финансијској кризи (од уније такмичења до уније одговорности и дуга и од те уније до финансијске уније) и сад у Пољској, у интервенцији ЕУ против развлашћивања америчких представника у пољској националној ТВ компанији. Брисел не толерише различита мишљења у владама и парламентима, нити дозвољава било каква ограничења америчког утицаја у  Европи.

Споља, ТТИП је требало да започне економски рат (исто као НАТО) америчке економије против Русије (санкције, нафтни ембарго, валутни рат). Према доктрини Бжежинског, САД може одржати свој статус суперсиле само ако задржи контролу над Европом, док Европа једино може бити контролисана ако је централна сила Немачка задржана под контролом. Ово није само политички тачно (атлантисти ), већ и економски ( већина DAX компанија је под контролом САД-а). Сада је план да средствима ТТИП- а цео регион буде заварен у заједничку евро-атлантску економску регију усмерену против Русије.

Ово преузимање власти над Европом средствима економске политике и привредног права уз помоћ ТТИП- а испраћено је нападима на економске стожере, углавном у Немачкој, који још увек нису контролисани од стране САД-а. Тренутно, главна мета је Фолксваген (Volkswagen).

Двапут је Џенерал моторс (General Motors) покушао да преузме „масни Фолксваген“ помоћу неограничених ФЕД кредита. Први пут су били поражени од стране Порше (Porshe) породице, други пут је њихов спор против права Доње Саксоније у Фолксвагену (који је предвиђао право вета) био одбачен. Сада покушавају да искрваре Фолксваген по трећи пут, преко америчких правника и администрације постављених са њихове стране. Циљ је ослабити Фолксваген, учинити га јефтинијим, како би могли да га преузму по нижој цени.

Да је Фолксваген покушао реципрочан удар у Америци, америчка власт би моментално интервенисала и окарактерисала трансакцију као угрожавање националне безбедности. Тренутно прави Фолксвагенов скандал је то што немачка влада не подржава Фолксваген, већ је очигледно лојалнија америчкој власти него запосленима у Фолксвагену, којих је преко сто хиљада.

Ако дозволимо Американцима да униште Фолксваген у корист два америчка супарника Форда и Опела (Џенерал Моторс), Немачка ће изгубити један од својих економских светионика не само на националном већ и међународном нивоу. Ово показује шта ће Америка такође предузети против наших осталих компанија и „know-how“ монополиста, уз помоћ америчког права инсталираног у Немачку путем ТТИП- а.

И према томе, није изненађујуће да влада која држи у тајности разарање Фолксвагена, такође толерише, и чак подржава преузимање власти над немачком економијом од стране америчких компанија. Разарајућа кампања, као ова коју је САД покренула против Фолксвагена би била незамислива обрнуто, за Немце у Америци - и то не би било толерисано од стране било које америчке власти нити било којег Конгреса. Ово опет показује вредност уговора између моћног (САД) и немоћног (ЕУ) партнера ако је испреговаран између глобалне силе са једне стране и њихових званичних марионета са друге стране ( Европска комисија) и ако представници синдиката запослених следе интересе њихових компанија, против већине својих компанија чланица, средње величине.

Значај америчког економског преузимања власти над Европом за америчког председника је демонстриран Обаминим планом да посети хановерски сајам у циљу „довођења у ред политике и економије у корист ТТИП- а“.

 

Превод: Филип Живановић

Извор: Voltaire Network

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari