Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Агора

Муслимани у Русији

Јулија Вишњевецкаја, Дојче веле

У појединим регионима у Русији муслимани су ускладили свој начин живота са исламским правом, односно позивају се на Шеријатски закон. А то се коси са руским законодавством. Ограничена права жена, полигамија и склапање брака с малолетницама, такозвано 'убиство из части' или пак крвна освета, само су неки од примера кршења руског права у појединим регионима у Русији у којима живе претежно муслимани. Моћне елите у тим деловима Руске федерације допуштају такву врсту кршења руског права уз образложење да исламска традиција мора да се поштује. "На Волги, као и у Татарстану и Башкортостану, Шеријатски закон је нешто што припада прошлости, али на Северном Кавказу се заиста примењује", каже Ахмет Јарликапов из московског Института за међународне односе. Тако у Дагестану имате и Шеријатске судове чије је судије бирала локална заједница. А њихов рад контролише савет муслиманских теолога. "Ти судови се по правилу ограничавају на ситни криминал или свађе између супружника. Често се ту ради и о подели имовине после развода", каже Јарликапов. Али, ти судови, каже овај експерт за Кавказ, нису компетентни, јер у овом региону је врло мало оних који добро познају исламско право.

Питања наследства и закон о разводу

Људи се често окрећу исламском праву како би решили међусобне конфликте. Правница Лејла Џабарова каже да, када је реч о породичном праву, постоје огромне разлике између исламског и руског права. И она је муслиманка и ради у једом руском суду. "У Русији дете после развода најчешће остаје код мајке. Али, према исламском праву дете може да остане код ње само док се поново не уда. Јер, очух важи за странца с којим например дјевојчица не би смела да живи у истој кући", објашњава правница. То правило међутим не важи ако је дечак у питању. Слично је и код наследног права. Према руском праву, постоји могућност остављања тестамента, али према Шеријатском закону то није могуће. "Ако породица има сина онда он добија највећи дио наследства, а ћерке веома мали део", каже Џабарова.

Различит поглед на полигамију

У супротности са руским законодавством је и полигамија која према Шеријатском закону није забрањена. Ахмет Јакупов наглашава да је међу руским муслиманима многоженство много ређе него што се мисли. "То је у великој мери преувеличано. Јер, то је само у Ингушетији широко распрострањено. Али, ни тамо нема више од седам процената таквих бракова које не признаје руски закон. У Дагестану је тај број још мањи", сматра овај експерт. Роман Силантјев, стручњак за религију сматра да се многоженство догађа само у одређеним ситуацијама. "На пример, када жена изгуби мужа, њу мушкарац може да узме за другу жену, како се не би сама носила са свим проблемима. Ја лично за такве случајеве имам разумевања." Лејла Џабарова наглашава да мушкарац може узети другу жену само уз сагласност своје прве жене. "Најчешће се догађа да жена, ако је верница, пристаје на то. Наравно да она не жели ни са ким да дели свог супруга, али љубав према Богу је јача", сматра Џабарова. Она истиче да је у том случају најважније да се обе жене сложе са таквом одлуком.

Најкомпликованије је у Чеченији

Највећи проблеми у случају примењивања исламског закона на простору Руске федерације су у Чеченији. "Најтеже повреде руског законодавства се догађају када је реч о крвној освети и угњетавању жена", извештава Јелена Буртина из хуманитарне организације за избеглице "Цивилна подршка". Она каже да се многе жене, које побегну из Чеченије, обраћају управо њима. Њима најчешће прети "убиство из части" ако их чланови породице оптуже за "неморално" понашање. "У Чеченији се 'убиства из части' и крвна освета не кажњавају. Тек недавно је један отац позван на одговорност зато што је убио своју кћерку", каже ова активисткиња за људска права. Према њеним речима, Кремљ је превише попустљив према чеченском руководству. Она је уверена да председник Рамзан Кадиров и његово окружење користе исламску традицију само да би постигли своје циљеве, ојачали сопствену власт и заташкали злостављања. "Они тумаче традицију на свој начин и одбацују све оно што њима не иде у корист", каже Буртина.

 

Извор: Дојче веле

 

 

Tagovi

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari