Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Kultura

Dela iz Narodnog muzeja u Beogradu

Skulptura u službi istorije

Dom Vojske Srbije, 17. februar - 06. mart 2017.

Povodom obeležavanja nacionalnog praznika Sretanje – Dan državnosti Republike Srbije, Narodni muzej u Beogradu u saradnji sa Medija centrom „Odbrana“ realizuje izložbu Skulptura u službi istorije. Dela iz Narodnog muzeja u BeograduIzložba je otvorena u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije 17. februara u i trajaće do 06. marta tekuće godine.

Prateći noviju istoriju skulpture u Srbiji, počev od stranih autora, preko prvih akademskih, od strane države stipendiranih vajara, Petra Ubavkića i Đorđa Jovanovića, kroz postavku izložbe Skulptura u službi istorije. Dela iz Narodnog muzeja u Beogradu upoznajemo se sa savremenim idejama o likovnom predstavljanju istorijskih događaja, lika vladara, heroja i zaslužnih građana, o vizuelnoj artikulaciji istorije.

Kroz postavku čiji je autor muzejski savetnik Vera Grujić nudi nam se mogućnost za sticanje uvida u društvene, političke i kulturološke preobražaje u Srbiji poslednjih decenija XIX i početka XX veka. Predstave događaja i ličnosti koje su menjale tok istorije, kao i zaslužnih savremenika, uticale su na formiranje sistema vrednosti na kojem su vaspitavane generacije zaslužne za razvitak i uzdizanje Srbije.

U skulpturama i reljefima zastupljenih umetnika  koji su delovali u decenijama obeleženim sticanjem samostalnosti i državnog utemeljenja, prepoznatljiv je pečat nacionalnog romantizma. Oni su stvarali u okviru različitih vidova realizma, prihvatajući u određenoj meri moderne tekovine. Odabir izloženih skulptura omogućava sagledavanje stilske raznovrsnosti u izrazu kroz tendencije koje su se smenjivale u novijoj skulpturi u Srbiji. Od minucioznog akademskog pristupa sa elementima klasicizma, preko uticaja nezaobilaznog Rodena i autentičnih tumačenja secesije, skulptura u Srbiji ulazila je u područja evropskih savremenih tokova.

Na izložbi Skulptura u službi istorije. Dela iz Narodnog muzeja u Beogradu će biti izloženo 34 odabrana ostvarenja, znamenitih umetnika počev od Jozefa Klemensa, Enrika Pacija, Joanisa Kososa i Jozefa Kranea, preko čuvenih Petra Ubavkioća, Đorđa Jovanovića, Simeona Roksandića, Tome Rosandića, Jana Konjareka Rudolfa Valdeca, Dragomira Arambašića, Jovana Pešića, Paška Vučetića, zaključno sa Ivanom Meštrovićem.




Izvor: Narodni muzej

Fotografije sa izložbe: FB stranica Ministarstva odbrane i Vojske Srbije

Tagovi

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari