Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Kultura

14. Međunarodni salon stripa

Autor: Miki Pješčić, urednik Salona stripa

SKC; Beograd, 29.09-02.10.2016.

Međunarodni salon stripa je festival devete umetnosti kojeg, od svog osnivanja 2003. godine, organizuje i vodiSrećna galerija Studentskog kulturnog centra Beograd, kao svoj redovni redakcijski program. Festival je neprofitnog karaktera i predstavlja najsveobuhvatniji strip projekat u Srbiji, i jednu od najznačajnijih manifestacija devete umetnosti u regionu.

Kroz izlagački i edukativni program, Salon stripa je koncepcijski zasnovan na: takmičenju po međunarodnom konkursu autora svih uzrasta iz svih zemalja sveta; gostovanju najrelevantnijih svetskih strip autora; revalorizaciji domaćeg strip stvaralaštva; afirmaciji domaćeg strip izdavaštva; afirmaciji mladih autora; popularizaciji stripa i srodnih izraza poput animiranog filma i ilustracije. Kao kulturološki fenomen domaće umetničke scene, ovaj projekat je strategijski orijentisan na to da čuva i revitalizuje bazične vrednosti likovne umetnosti i književne kulture, kao i da, pored klasičnih likovnih formi u devetoj umetnosti, afirmiše i pojavnosti savremenog umetničkog izraza autentičnog grafizma i naracije.

U revijalnom delu programa, ovogodišnjeg četrnaestog po redu festivalskog izdanja, Salon stripa donosi program i veliku restrospektivnu izložbu jednog od najznačajnijih autora savremenog britanskog stripa, Brajana Talbota. Svakako, zbog eminentnosti samog umetnika a i zbog činjenice da se radi o autoru čija su dela kod nas već uveliko prevođena, u redakciji izdavačkih kuća Omnibus / Modesty stripovi ("Ćerke", "Priča o jednom lošem Pacovu") i Darkwood ("Granvil- Maštarija", "Granvil -Ljubavi moja"), gostovanje Brajana Talbota na ovogodišnjem festivalu ističemo kao prioritet međunarodnog programa. Čitalačka publika je ovog autora mogla da upozna kroz rad u okviru poznatog britanskog SF strip-časopisa 2000 AD, kroz saradnju sa čuvenim Alanom Murom, kao i sa piscem Patom Milsom koji je takođe bio gost ovog Festivala. Između ostalog, Brajan Talbot je četiri godine radio za američki DC na Helblejzeru (sa Džejmijem Delanom), Sendmenu (sa Nilom Gejmanom), Betmenu, kao i na serijalu The Nazz (sa Tomom Vajčom).

U ovom delu programa, takođe kao gost festivala, uzeće učešće i Meri M. Talbot, supruga i scenaristkinja nekoliko njegovih dela među kojima je kod nas najpoznatiji grafički roman "Ćerke", priča o ćerkama Džejmsa Džojsa i njegovog istoričara - o Luciji Džojs i samoj Meri Talbot, o njihovom detinjstvu i drami međusobnih porodičnih odnosa.

Drugi važan segment programa gostiju na ovogodišnjem festivalu je učešće i retrospektivna izložba radova Petra Meseldžije, srpskog strip autora, slikara i ilustratora koji od 1991. godine živi i radi u Holandiji. Izložba "Od strip kvadrata do slike" je, koncipirana kao pregled jednog svojevrsnog opusa ovog izuzetnog umetnika čija se polivalentnost umetničkog izraza ogleda kroz strip, ilustraciju, crtež i sliku. Radovi Petra Meseldžije nalaze se danas u privatnim i muzejskim kolekcijama u Srbiji, Holandiji, SAD-u, Kanadi, Francuskoj, Belgiji, Nemačkoj, Hong Kongu, Indoneziji i Italiji.

Kao ekskluzivni program 14. međunarodnog salona stripa izdvajamo ovogodišnju Nagradu za životno delo - Specijalno priznanje za doprinos srpskom stripu i učešće na programu Festivala njenog laureata, proslavljenog evropskog strip autora, karikaturiste i ilustratora Gradimira Smuđe.

U segmentu programa vezanog za film i animaciju ove godine će biti prikazani opusi švajcarskog autora Žorža Švicgebela u izboru filmova teoretičarke Andrijane Ružić kao i stvaralaštvo hrvatske umetnice Helene Klakočar u domenu animiranog filma kao i njoj posvećen dugometražni dokumentarni film “Bešumna kretanja Helene Klakočar“, u produkciji Veljka Krulčića i zagrebačke kuće Vedis.

Međunarodni salon stripa SKC Beograd se svake godine, tradicionalno, održava u periodu od četvrtka do nedelje, tokom poslednje sedmice septembra. Program 14. po redu Salona stripa biće upriličen od 29. septembra do 2. oktobra 2016. godine u svim prostorima SKC-a. Svi programi su besplatni i profilisani za posetioce svih uzrasta. Dobrodošli u SKC, na naš najveći festival devete umetnosti!

 

Detaljan program festivala na salonstripaskc.rs

 

Tagovi

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari