Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Kultura

Dejmijan Herst: "Nova religija"

Muzej savremene umetnosti Vojvodine, 02.09.-14.10. 2016.

British Council, Muzej savremene umetnosti Vojvodine i londonska galerija Pol Stolper (Paul Stolper Gallery) sa velikim zadovoljstvom najavljuju izložbu „Nova religija” britanskog umetnika Dejmijana Hersta (Damien Hirst) od 2. septembra do 14. oktobra ove godine u Novom Sadu. Reč je o jednom od najuticajnijih, najinovativnijih i najuspešnijih svetskih umetnika, dobitnika prestižne Tarnerove nagrade čija dela će ove jeseni po prvi put biti predstavljena publici u Srbiji. Izložba u Novom Sadu se organizuje uz podršku kompanije KPMG.

Izložbom „Nova religija“ Herst želi da pokrene razmišljanje o religiji, ljubavi, umetnosti i nauci. Prema umetnikovim rečima, ovo su instrumenti koji nam pomažu da pronađemo svoj životni put. Koristeći se univerzalnim temama, Herst u svojoj „Novoj religiji“ suprotstavlja nauku i religiju, stavljajući ih u poseban dijalog, onako kako ih ljudi obično percipiraju. Sa jedne strane osećajan, blizak i topao, u duhu religijskih i metafizičkih konotacija, umetnik je istovremeno i analitički hladan i odbojan, pod uticajem atmosfere i osećanja vezanih za nauku i medicinu.

„Izuzetno nam je drago što u Srbiji po prvi put možemo da pozovemo publiku na izložbu Dejmijana Hersta, jednog od najpoznatijih britanskih umetnika današnjice. Veoma uspešna izložba „Nova religija“ koju predstavljamo u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu tretira teme kao što su strah od smrti, religija i nauka“ izjavila je direktorka British Council-a za Zapadni Balkan Kler Sirs.

Govoreći o „Novoj religiji“, Herst je istakao: „Mene više zanima to što religija ljudima popunjava neku prazninu. Tako na to sada gledam. Ima neka praznina u ljudima: u svakome, u meni, koju treba popuniti. Neko je ispunjava religijom, a drugi umetnošću. Ne mislim da je religija odgovor, ali pomaže. Ja na sličan način koristim umetnost za popunjavanje te praznine. To je samo pitanje pogleda na svet: optimističan pogled, umesto da svet vidiš kao brutalnu močvaru. Što on i jeste. Ali, da bi živeo, treba ti nešto više od toga. Religija pomaže, ali je, u stvari, razočarala.“

Postavka je osmišljena kao kompaktna celina sa 44 grafike i četiri skulpture koje čine „Novu religiju“, a funkcionišu kao ciklus fresaka – od „Stvaranja sveta“ do „Poslednjeg suda“. Ovi intrigantni radovi okružuju oltarsku ikonu sa krstom optočenim pilulama u obliku dragulja, dečijom lobanjom i srcem obmotanim bodljikavom žicom, te pilulom isklesanom u mermeru. Ovi elementi čine svojevrsnu kapelu posvećenu želji da se smrt drži pod kontrolom, želji koja u isti mah ne može pomoći u suočavanju sa smrću.

Direktorka Muzeja savremene umetnosti Vojvodine Sanja Kojić Mladenov izjavila je povodom predstojeće izložbe: „U procesu stalnog dijaloga sa internacionalnom umetničkom scenom izuzetan značaj za instituciju jeste saradnja sa međunarodno priznatim i prepoznatljivim umetnikom Dejmijanom Herstom, prisutnim i u visokoj umetnosti i popularnoj kulturi. Istovremeno često osporavan zbog izazivanja takozvanog šok efekta svojom umetničkom praksom, Herst se bavi iskonskim ljudskim i društvenim vrednostima, pri čemu ističe važnost umetnosti kao primarnog duhovnog kvaliteta.“

„Nova religija“ je nastala kao rezultat saradnje Dejmijana Hersta i istaknutog galeriste Pola Stolpera 2005. godine. Premijerno je predstavljena u Londonu u galeriji Pol Stolper, zatim u crkvi All Hallows  i muzeju „Victoria & Albert“. Nakon Londona, izložba je prikazana u prestižnim muzejima u Veneciji, Moskvi, Atini, Solunu, Oslu i Gdanjsku, a nedavno i u Banja Luci i Skoplju.

Džejms Tornli, Senior Partner u kompaniji KPMG uz čiju podršku se održava izložba, rekao je: „Verujemo da umetnost treba da bude sastavni deo svakog društva i da doprinosi održivom ekonomskom razvoju. Kako ove godine obeležavamo 20 godina rada u Srbiji, odlučili smo da podržimo izložbu „Nova religija“ i na taj način još jednom pokažemo svoju posvećenost ostvarivanju dobrobiti zajednica u kojima živimo i radimo.“

Projekat realizuje British Council  u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti Vojvodine i galerijom Pol Stolper. Izložbu je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Uprava za kulturu Grada Novog Sada. Izložba je realizovana uz podršku kompanije KPMG.

Radno vreme:
ponedeljak: muzej ne radi
utorak - sreda - četvrtak: 10-18h
petak: 10 - 20h
subota - nedelja: 10 - 18h

Ulaz na izložbu je besplatan.

Informacije o umetniku:

Dejmijan Herst je rođen u Bristolu. Studirao je na Jacob Kramer College u Lidsu (1983–1985) i Goldsmiths College, Univerzitet u Londonu (1986–1989). Godine 1987. osmislio je grupnu izložbu pod nazivom "Freeze" i bio je njen kustos. Smatra se da je ova izložba bila odskočna daska ne samo za Hersta već i za čitavu jednu generaciju britanskih vizuelnih umetnika. Od kasnih 1980-ih Herst kroz raznovrsne kombinacije instalacija, skulptura, slika i crteža istražuje složene odnose umetnosti, života i smrti. Kroz svoje radove Herst istražuje savremene sisteme verovanja i postavlja im izazove i secira neizvesnost u srcu ljudskog iskustva.

Među najčuvenije i najpriznatije radove Dejmijana Hersta ubrajaju se, između ostalih, i "Fizička nemogućnost smrti u svesti živog bića" / The Impossibility of Death in the Mind of Someone Living (1991) – stakleni rezervoar sa ajkulom u formaldehidu, "Za ljubav Božju" / For The Love of God (2007) – izlivena ljudska lobanja od platine iz 18. veka optočena 8.601 dijamantom, kao i "Apoteka" / Pharmacy (1992) – umetnička postavka apoteke u prirodnoj veličini. Od 1987. godine širom sveta je postavljeno 80 samostalnih izložbi Dejmijana Hersta, a njegovi radovi uključeni su u preko 260 grupnih izložbi. Herst je dobitnik Tarnerove nagrade 1995.

 

Povodom izložbe Dejmijana Hersta u Novom Sadu najavljen je i protest koji će se održati sat pre otvaranja ispred Muzeja savremene umetnosti Vojvodine. Uz poruke "NE brutalnoj komercijalizaciji umetnosti", "NE korporativnoj kulturi", "Recimo NE sponzorisanju najbogatijih", organizatori protestne akcije pozvali su umetnike i sve ostale da se uključe u "izložbu u izložbi" tako što će samostalno osmisliti i dokumentovati svoje eventualne intervencije izvedene na samoj izložbi, ili se pak pridružiti kolektivnoj akciji čiji će detalji biti saopšteni uspred samog MSUV-a, prenosi seecult.org.

 

Tekst: Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Fotografije: Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske

 

 

 

Tagovi

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari