Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Kultura

Prljavi Hari za novi milenijum

Autor: Marko Tanasković

TV serija "Boš"

Svi televizijski zavisnici koji ne mogu da se načekaju da počne druga sezona True Detective-a, ali i generalno svi ljubitelji uzbudljivih kriminalističkih priča, trebalo bi da obrate pažnju na najnoviju američku seriju BoschBosch je debitovao sredinom februara na Amazonovom Prajm onlajn servisu, a svih deset epizoda prve sezone mogu se strimovati sa sajta ili skinuti sa  mnogobrojnih torenta, što omogućava onu posebnu vrstu neumerenog užitka maratonskog, vezanog  gledanja epizoda tako da se čitava sezona potroši za najviše dva-tri dana. Zasnovana na bestseler krimi romanima Majkla Konelija (City of Bones, Echo Park, and The Concrete Blonde), serija prati dogodovštine losanđeleskog detektiva Hijeronimusa „Harija“ Boša (da, zove se baš tako) koji je specijalizovan za najkontroverznije i najteže slučajeve ubistava u holivudskom odeljenju za krvne delikte. Baš kao i njegov imenjak-holandski renesansni slikar iz 15. veka, Boš je svakodnevno suočen sa paklenim prizorima i mračnim vizijama savremene Amerike koja je ogrezla u zločinima, korupciji i izopačenostima svake vrste.

Njegova lična istorija podjednako je neobična i uznemirujuća kao i posao kojim se bavi-naime, Boš je sin ubijene prostitutke, a detinjstvo i adolescenciju proveo je po domovima za nezbrinutu decu i hraniteljskim porodicama. Teško detinjstvo učinilo ga je čvrstim, nepokolebljivim i pravdoljubivim, dajući mu najjači mogući motiv da sa ulice, na ovaj ili onaj način, sklanja i čisti ljudski ološ u vidu ubica i manijaka.  Poznat po svojim nasilnim i nekonvencionalnim metodama, kojima zaobilazi zvanična pravila i propise, Boš se često nalazi na udaru medija i policijske birokratije, ali ipak uživa veliko poverenje neposrednih pretpostavljenih i kolega zahvaljujući neospornim rezultatima koje postiže. Kao i svi opsesivni detektivi starog kova, Boš je usamljenik koji živi za svoj posao, prilično je staromodan, pa sluša isključivo džez ploče i užasava ga svako pominjanje novotarija poput društvenih mreža i Skajpa, a besane noći uglavnom provodi zagledan nad spektakularnom panoramom Grada Anđela koja se pruža iz njegove kuće od stakla, visoko uzdignute na holivudskom brdu.

Serija počinje suđenjem Bošu za prekomernu upotrebu sile u jednoj uličnoj pucnjavi tokom koje je poginuo osumnjičeni. Istovremeno, pojavljuju se otkopane kosti desetogodišnjeg dečaka stare 20 godina što je možda povezano sa neuhvatljivim serijskim ubicom koji teroriše Los Anđeles. Međusobna isprepletanost ovih slučajeva, ali i intimni detalji iz Bošove prošlosti koji neočekivano izbijaju u prvi plan, dovešće do buđenja starih demona kod iskusnog detektiva i ugroziti njegovu karijeru i sposobnost da istragu istera do kraja. Čitav ovaj pandemonijum odvija se u usijanoj atmosferi raspomamljene, senzacionalističke medijske groznice, u višemilionskom gradu u kome cveta politička i policijska korupcija a ispod površine sve vreme tinjaju rasne netrpeljivosti i tenzije između različitih etničkih zajednica koje prete da se preliju u otvorene sukobe i nemire kao što je bio slučaj 1992. kada je policija brutalno pretukla Afroamerikanca Rodnija Kinga. U ovakvoj džungli na asfaltu, gde granice između dobrog i lošeg nisu uvek jasno povučene, a odluke o životu i smrti se donose u deliću sekunde, razlika između heroja i antiheroja često se svodi samo na to kako mediji prikažu i spinuju određenu situaciju, što seriji daje ton moralne ambivalencije koji je karakterističan za najbolja ostvarenja iz ovog žanra (Odeljenje za ubistva, Žica, Prljava značka)

Bilo bi nepravedno ne pomenuti posebno prekaljenog televizijskog veterana Tajtusa Velivera (Čovek u crnom u Izgubljenima, Deadvud) koji u naslovnoj ulozi demonstrira muževnu harizmu i glumačku autentičnost koja priziva Klinta Istvuda i njegovog legendarnog Prljavog Harija. U poslednjih desetak godina svedoci smo televizijskih serija poput Porodice Soprano, Igre prestola ili Čiste hemije koje pomeraju granice kreativnosti i originalnosti, preuzimajući od Holivuda primat u pogledu uzbuđenja i emotivne povezanosti koje izazivaju kod svojih gledalaca. Još uvek je rano za procenu da li će i Boš jednog dana steći takav kultni status kod publike, ali već sada, nakon prve sezone, može da se konstatuje da je u pitanju jedna od najkvalitetnijih pandurskih serija na malim ekranima. Potencijal za unapređenje i proširenje čitave priče itekako postoji, imajući u vidu dalji razvoj lika u Konelijevim romanima, ali i sjajne rejtinge i gledanost koje je serija postigla u vrlo kratkom roku, pa je Amazon brže-bolje objavio da je već naručio i drugu sezonu u kojoj bi detektiv Hari Boš trebalo da se obračunava sa opasnom satanističkom sektom. 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari