Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Култура

Сликари/Ратници/Сведоци

Изложба дела сликара и фотографа у српској војсци

Изложба дела сликара и фотографа у српској војсци "СЛИКАРИ / РАТНИЦИ / СВЕДОЦИ"
поводом обележавања стогодишњице Првог светског рата


Организатор: Српска академија наука и уметности, Музеј савремене уметности у Београду

1. фебруар – 2.април 2017. године, Галерија САНУ

У оквиру изложбеног пројекта Сликари / Ратници / Сведоци представљено је преко стотину слика службених ратних сликара, исто толико фотографија службених фотографа српске војске, дописника и фотоаматера, али и сликарки, добровољних болничарки, као и дела других уметника учесника у рату, било у својству војних обвезника или добровољаца. 

Оваква поставка на најбољи начин осликава велику, разнородну и динамичну уметничку сцену у Србији с почетка 20. века, саздану на немогућој контрадикторности. У катаклизми ратног вихора и страдања догодио се уметнички процват достизањем врхунаца сликарског стила у избеглиштву – специфичног српског импресионизма.

На изложби су представљена дела из више музејских и документацијских збирки, као што су: Музеј савремене уметности, Војни музеј, Музеј града Београда, Народни музеј у Смедеревској Паланци, Завод за заштиту споменика културе града Београда, Народна библиотека Србије, Библиотека Српске академије наука и уметности, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић”, Галерија Матице српске Нови Сад, Народни музеј Шабац и Народни музеј у Београду, и ексклузивно - Краљевски ратни музеј у Лондону (Imperial War Museum London) и Уметнички музеј у Милвокију (Milwaukee Art Museum). 

Поставка у Галерији САНУ обухвата дела Надежде Петровић, Косте Миличевића, Малише Глишића, Милана Миловановића, Милоша Голубовића, Владимира Бецића, Васе Ешкићевића, Васе Поморишца, Пашка Вучетића, Живорада Настасијевића, Наталије Цветковић, Михаила Миловановића, Вељка Станојевића, Драгомира Глишића и др. Такође, представљене су и ауторске фотографије Владимира Бецића, Милоја Игрутиновића, Ристе Шуковића, Ристе Марјановића, Станислава Кракова, Ђорђа Станојевића, Андре Поповића, Драгољуба Павловића, Јованa Ловчевићa, као и странаца: снимци Катарине Штурценегер, Арчибалда Рајса, Самсона Чернова, Аријела Верџиса, Андре Тапонијеа. Неки од њих су у двоструком својству: и сликари и фотографи.

Изложбу прати вишејезични каталог са студијским текстовима на српском, енглеском, француском и руском језику. Поред општег текста каталога, контекстуално конципираног, шири контекст уметничким дешавањима дају и текстови каталога из области историје фотографије, српске књижевности ратног периода, као и историографски текст о српским, избеглицама током Првог светског рата. Посебан допринос чини сегмент каталога са често романескно интонираним, потресним биографијама ратних сликара и ратних фотографа.

Аутор целокупног пројекта је Жана Гвозденовић, док је аутор сегмента о ратним фотографијама Милена Марјановић, а дизајн потписују Ненад Марковић и Андреја Њежић.

 

Извор: САНУ

Фотографије: Саша Рељић-Музеј савремене уметности

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari