Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Култура

Војвода Петар Бојовић- знамења части и славе

Галерија Дома Војске Србије

Јула 1918. генерал Бојовић постављен је за команданта Прве армије, која је у пробоју Солунског фронта, после незадрживог јуриша на јако утврђени фронт од Сокола до Црне Реке и тешких борби од 15. до 18. септембра 1918. године, ослободила Велес, Овче Поље и код Куманова приморала две бугарске дивизије да положе оружје. У чин војводе унапређен је 26. септембра 1918. године.

Војвода Бојовић преузео је енергично гоњење 11. немачке армије долином Јужне Мораве и ослободио Врање, Лесковац и Пирот. Прва српска армија нанела јој је коначан пораз на прилазима Нишу и ушла у град. Под његовом командом ослободила је северну Србију и, 1. новембра 1918. године умарширала у Београд. У наступању преко Дунава и Саве ослободила је Банат, Бачку, Срем, Славонију и део Хрватске.

После рата Војвода Бојовић је био командант Прве армијске области и начелник Главног генералштаба Југословенске војске. Крајем 1921. године стављен је на располагање и од тада је повучено живео у Београду. Војвода Петар Бојовић одликован је 41. пут. Додељено му је 25 српских и југословенских одликовања и 16 одликовања европских држава.

(Из каталога изложбе, Текст: Радивоје Бојовић; Војвода Петар Бојовић, биографија вредна сећања)

 

Припремила: Милена Стефановић

 

(Уколико желите да се укључите у АКЦИЈУ 500 x 500 и скромним прилогом помогнете Нови  Полис посетите следећи линк

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari