Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Култура

Добровић, Шумановић, Коњовић, Шупут – Европски контексти

Галеријa Македонске академије наука и уметности у Скопљу, 5. октобар- 25. новембар 2016.

У среду, 5. октобра 2016. године у 19.00 сати у Галерији Македонске академије наука и уметности у Скопљу свечано је отворена изложба Добровић, Шумановић, Коњовић, Шупут – Европски контексти, коју Галерија Матице српске реализује у оквиру међународне сарадње.

Галерија Матице српске је приредила изложбу у сарадњи са Македонском академијом наука и уметности, Српском академијом наука и уметности и Амбасадом Републике Србије у Македонији, уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, а у жељи да се македонској јавности представи Галерија Матице српске и део уметничке колекције коју Галерија баштини.

Изложба обухвата дела четворице уметника – Петра Добровића (1890−1942), Саве Шумановића (1896−1942), Милана Коњовића (1898−1993) и Богдана Шупута (1914−1942) – који су својим деловањем обележили српску уметност прве половине XX века. Наведени уметници, рођени у различитим градовима панонске равнице – Винковцима, Сиску, Печују и Сомбору, су у неком периоду, својом уметношћу и животним путем били везани за Нови Сад и Матицу српску те им се дела налазе у колекцији Галерије Mатице српске. Сва четворица школовала су се у Паризу, центру савремених уметничких тенденција и потом се вратили у отаџбину, те њихово стваралаштво упућује на европске контексте српске модерне уметности. Изложба је настала из два разлога: потребе да свако време о уметницима, делима и уметничким појавама размишља на свој начин и жеље да се јавности прикажу дела из фонда Галерије Матице српске која су након формирања сталних поставки остала у депоу. Изложена су 42 дела – 36 слика и 6 графика − из фонда Галерије Матице српске, подељена у 4 сегмента (за сваког аутора по један) која прате текстуалне и потписне легенде, биографије и фотографије уметника и хронологије њихових животних путева, као и документарни филмови (из документације Спомен-збирке Павла Бељанског) о четворици уметника.  

Изложбу прати и двојезични (српско-енглески и македонско-енглески) каталог са расправним текстом, репродукцијама свих изложених дела, биографијама и хронологијама четворице уметника. Изложба је реализована у оквиру програма међународне сарадње под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије. Реализацију изложбе омогућили су: Sava Osiguruvanje, a.d., Еуростандард Банка и Zegin doo. Изложба ће бити отворена од 25. новембра 2016. године.

 

Извор: Галерија Матице српске

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari