Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Блог

Приче из бечке шуме

Смрт фашизму, слобода...

Срђан Мијалковић, Беч

На скорашњем гласању у УН о резолуцији против нацизма[1], САД, Украјина и Канада гласале су против. Из окружења Србије, Хрватска, Албанија, БиХ, Македонија, Црна Гора, па и Словенија - уздржани. Србија је гласала за резолуцију. Русија такође.

Сада, кад је болни распад Југославије далеко иза нас, изгледа, право време је дошло да подсетимо да су неке садашње државне творевине у Европи, као што је Хрватска, али и муслиманска федерација у БиХ, створене управо на геноциду инспирисаном нацизмом. Геноциду, који је начињен углавном у другом светском рату, пре свега над Србима и у мањем броју (јер их мање беше) Јеврејима. Југословенски мит је деценијама скривао и прећуткивао, тај геноцид, над Србима .Но, ми се морамо присетити чињеница да су,посебно у другом светском рату, етнички очишћени огромни делови тих, нама сада суседних, државних творевина, а да су таква етничка чишћена настављена и довршена у сепаратистичким ратовима деведесетих, делом уз директну помоћ неких европских нација.Однос великог дела Европске јавности према Србима наликује још и данас односу према Јеврејима, тридесетих година прошлог века.

Злочин геноцида не застарева, правно гледано. Онда, да подсетимо: Срби су, попут Јевреја, највеће жртве нацизма и геноцида у Европи. Антифашизам огромне већине српског народа проистиче управо из велике жртве коју су Срби у тој антифашистичкој борби поднели. На свакој страни. Срби, жртве су злочина. Својих, али много више, туђих.Нарочито, нацистичких. Тим злочинима је у двадесетом веку постепено измењена етничка слика народа у Југославији и на Балкану.Од погрома (над Србима) у Старој Србији пред Балканске ратове, погрома (над Србима) у Босни и Хрватској после атентата југословенског патриоте Принципа над диктатором Фердинандом; бројних и крвавих погрома К.у К. армија(над Србима)у окупираној Србији током Првог светског рата, преко фашистичких злочина у Другом рату (над Србима) у НДХ у чијем саставу беше и Босна/Херцеговина, па до убијања и протеривања Срба из свих крајева Југославије у којима су живели, током сепаратистичкихСФРЈ ратова деведесетих година прошлог века.

Упорним подсећањем на те злочине, као и сваким другим начином, борба против данашњих еманација фашизма и нацизма мора се наставити. Сада је, чини се, крајње време да се суседи Србије, али и многе друге земље Европе подсете на то. Само тако, можемо се, заједно, некада, некако, ослободити духова прошлости и последица нацизма и фашизма. Треба подсећати и на остале фашистичке злочине свих осталих у Европи који су их у име те идеологије починили, а то је већ једна врло,врло дугачка листа.(Која никако не сме бити заборављена). Треба подсећати на то,да би се спречило да се последице тих и таквих злочина данас игноришу и озваничавају. Спречити да се наследници злочинаца и сами злочинци награђују.

Не смеју се никакви, а посебно нацистички злочини игнорисати, злоупотребљавати, нити користити за било какву врсту манипулације. Фашизам неће бити искорењен док ми у Европи не схватимо своју улогу и одговорност у отпору према злу и злочинима.Зато, управо у Хрватској данас, мора бити ћирилице.Ако та земља ту обавезу не може или не жели да поштује, мора се позвати на одговорност. Јер, нико не жели нацизам у Европи. Или?

 

[1] http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/514090/GLASANJE-U-UN-Samo-Srbija-na-Balkanu-protiv-velicanja-nacizma

 

Аутор је председник одбора Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" у Бечу

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari