Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Матрикс

Филозофија моде: нипстери

Амир Камбер, Дојче веле

На сцени је нови фашионизам. Тренд иде према лежерном. Немачки неонацисти откривају опуштенију страну моде. Стереотипне дубоке чизме и комбат јакна (Bomberjacke) су out. Подсетимо, седамдесетих година прошлог столећа радикална десница је преузела модна обележја skinhead субкултуре. Данашњи расистички трендсетери следе узор хипстера. Лагане патике, уске перидери фармерке, иронично иконизиране мајице ("Мушкарчине воле мачке"), уз то, по могућности, вунена капица и платнена торбица за куповину у суседном еко-супермаркету, украшена, такође, тобоже духовитим принтом ("Не гурајте ме, имам јогурт у руксаку!").

Откако је магазин Rolling Stone донео причу о модно освештеним неонацистима, настао је и нови термин: нипстер. Комбинација нација и хипстера. Медијска халабука око нипстера немачку десно-радикалну странку НПД не узнемирава. Штавише, гласноговорник Michael Schäfer  показује одушевљење: „Преузели смо назив нипстер.“ У сличном стилу говори колега из странке, Patrick Schröder: „Ако је нипстер особа која је део мејнстрима – онда ја у томе видим будућност покрета.“ Рачуница функционера је прозирна. Мода врбује подмладак. Будући да већина младих мрзитеља не прихвата милитантни look, урбани модел сензибилног еко хипстера односно нипстера „покрету“ излази у сусрет.

Немаштовити неонацисти традиционално копирају трендове и брендове. Ни криве ни дужне, популарне марке давно су ушле у ормане радикалне деснице, међу њима Lonsdale (кад се обуче јакна остане NSDA), New Balance  (због слова N) и Fred Perry  (ловоров венац, црни shirt, бела и црвена пруга на крагни). Пре неколико година Аутономни националисти (АН) на демонстрацијама наступају у црном, стављају капе на главу, наочаре, црне маске, потпуно имитирајући изглед анархистичног Црног блока (Der Schwarze Block). На неким протестима носе се шик палестински шалови. Једно време често виђене биле су мајице с чувеним Че Геавара мотивом. Његов неонацистима омиљен цитат: „Patria o muerte“ – „Отаџбина или смрт“.

Како се опонашање меких хипстера (панталоне, џемпер, јогурт на сламку) уклапа у тврду матрицу ултрадеснице? Онако како мода као таква подупире сваки тоталитаризам као такав. Мода има особине диктатуре. Она од следбеника тражи да јој се покоре. Безначајни појединац бива посебан, добија своје место, када га она изједначи с другима. Модни хероји су жртве опсене у којој се индивидуалац самоостварује тако што постане представник масе, заведени предводник колектива. О томе је писао Георг Зимел (Филозофија моде, 1905.). Према њему, у свету моде сукобљавају се нагони имитирања и индивидуализације. Када неонацисти опонашају модне трендове, дакле, они чине исто што и сви остали. Испуњавају унутрашње потребе. Зато радикална десница на ЈуТјубу игра антиимигрантски Harlem Shake, због тога расистички подмладак у облику нипстера на интернету размењује веганске рецепте.

Но, на крају, копирање хипстера није произвољно. Изворни став еко-сензибилизираног, наглашено опуштеног хипстера садржи се у одбацивању вештачке, наметнуте, неприродне моде. И фашисти воле природу. Поготово своју. Земљу натопљену крвљу. А понекад и туђу.

 

Извор: Дојче веле

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari