Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Матрикс

Алат за урбану герилу

Backslash

Демонстранти који учествују у протестима имају нови алат против растуће моћи полицијских и надзорних органа власти модерних држава, преноси „Раша тудеј“. Назван "Backslash", алат за демонстранте смањује технолошки јаз између власти и активиста.

Педро Оливеира и Суеди Чен створили су "Backslash" инспирисани пријатељима који су учествовали на протестима у парку Геци у Истанбулу 2013. и „кишобран“ револуцији у Хонгконгу 2014. године. Тада су полицијске снаге оствариле превласт над демонстрантима тако што су онемогућиле интернет комуникацију на одређеном подручју и тако спречиле главни облик комуникације између активиста и медијских кућа које су покривале догађај.

У алату се налази преносиви рутер који омогућава комуникацију уколико је уобичајена интернет веза онемогућена, као и систем кодирања порука за демонстранте који хоће да сакрију свој идентитет. Постоји и такозвано дугме за панику, којим се упозоравају сви који носе алат у кругу од 15 блокова да одређено подручје није безбедно и на евентуалне акције полицијске бруталности. Уређај није завистан од постојећих комуникационих мрежа и може да функционише и у земљама где не постоји инфраструктура за, примера ради, паметне телефоне. Алат такође има и ометач који спречава спољно сакупљање података о комуникацији са корисниковог телефона.

Технички, коришћење ометача у неким земљама, попут САД, може довести до проблема за законом и могуће казне и до десет година затвора. Алат се налази у конкуренцији за освајање награде "World Design Impact".

 

Извор: РТС

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari