Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Матрикс

Забрањена игрица "Бекство у Писистан"

b92

Чешка министарка просвете Катежина Валахова забранила је образовни стрип и игрицу "Бекство у Писистан" (Peacestan) о избеглицама. Како каже, „не жели да плаши децу која су у игрици у ситуацији да због нуклеарне катастрофе у Чешкој беже у имагинарну азијску државу“. Игрицу којом би деца на забаван начин требало да добију одговоре на дилеме избегличке кризе претходно је одобрило Министарство просвете. "Свесна сам да је избегличка криза веома осетљива ствар и веома компликована и за одрасле. Ни у ком случају нећу дозволити да се не тај начин плаше деца или да њих увлаче у озбиљну дебату у друштву", објаснила је Валахова зашто је јуче, истог дана када су стрип игрица и још неки материјали представљени уз подршку Министарства, забранила да се користе у чешким школама. 

Игра о бекству десет милиона Чеха у имагинарну азијску државу Писистан, названу комбинацијом енглеске речи мир и оријенталне за државу, почиње 2017. када је Чешку погодила нуклеарна катастрофа и загадила је толико да наредна два века у њој нема живота, а у избегличком таласу из ње панично крећу сви Чеси колико их има.  Нико ни од суседа у свету не жели да их прими, једино им врата отвара Писистан у Азији, али и ту при регистрацији чешке избеглице морају да одговарају на питања да ли ће хтети да задрже своју веру, да ли ће пристати да славе писистанске празнике и поштовати њихову традицији, да ли ће тражити бирачко право и да ли би примили посао који је нижи од њихове квалификације. 

У пробном разреду током адаптирања те оригинално шведске игре о избеглицама ђаци 7. разреда једне чешке школе писали су и дневник о свом избеглиштву.  "Деведесет одсто описало је све позитивно, да их је нова земља примила без проблема. Остатак је писао о томе да је та нова земља непријатељска, да не могу да схвате њене обичаје и традиције и да чешке избеглице тамо кажњавају када не поштују верске и друштвене традиције и обичаје", казала је наставница Ева Волфова из основне школе која је помогла да се спреми материјал.  Волфова је додала да се ђацима та игра јако допала, а да их је заинтересовало шта о уклапању у чешки начин живота кажу праве избеглице које су дошле у Чешку. 

Невладина организација Мета припремила је као методошлоку помоћ учитељима како да разговарају са ђацима о избегличкој кризи поред те игре још и стрип "Једном ћемо се поново срести", филм о курдској девојчици "Санам" и методолошки приручник а Министарство просвете позитивно је оценило у рецензији целу кампању.

 

Извор: Б92

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari