Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Iskre

Iznenada moje su misli stale, Žorž Pelikanu

"7 veličanstvenih"

Portugal 2014.
98 minuta
režija: Žorž Pelikanu

Izuzetna fotografija vodi nas u svet maskiranih strasti i patnji, u kome veoma brzo prepoznajemo provokativan okvir kultnog filma „Let iznad kukavičjeg gnezda”, dok reditelj pažljivo razvija posve očaravajući ambijent, koji evocira čuveni roman Tomasa Mana „Čarobni breg”.

Ovaj dokumentarac govori o bolnici za duševne bolesnike u Lisabonu. Gledalac prati pacijente dok oni obavljaju svoje svakodnevne aktivnosti i dok se pripremaju za predstavu. Reditelj predstave živi sa pacijentima neko vreme sa ciljem da izgradi poverenje i da ih jednostavno bolje razume.

Suština filma, pak, leži u ljudima. Pelikanu ispred svoje “osećajne” kamere uspeva da stvori prostor koji je neophodan da bi se likovi ponašali prirodno. Pacijenti sami pokazuju da su neverovatno svesni svog stanja i da ne očajavaju. Umesto toga, oni koriste priliku da iscrpno govore o svojim pomerenim istinama. Te intimne ispovesti jesu ono što fascinira i što omogućava gledaocima da se identifikuju sa zbivanjima. U činjenici da se duševni bolesnici ne doživljavaju kao pretnja, već kao ljudi koji čine da budemo bolji i da se smejemo čak i sebi samima, ogleda se posebna snaga filma.

Ovo je, takođe, dragocen uvid u svet gde lucidnost i ludilo žive ruku pod ruku, vođeni veličanstvenom poezijom Anželua de Lime.

Reč reditelja: U ovom filmu se vraćam svojoj želji da snimim nepoznato i da pokušam da demistifikujem neke mitove. Dok sam bio dete, često su mi govorili: „Budi dobar, ili ideš u ludnicu.“ Istina je da niko ne zna šta će zateći unutra. I želeo sam da otkrijem pravo stanje stvari i da ažuriram pojam ludila. Otišli smo tamo u strahu, jer je za mene sve to bilo maglovito. Nisam znao na šta ću naići u bolnici. Kako je vreme prolazilo, magla je nestajala, ali je bilo težih i snažnijih situacija, koje bi se mogle predstaviti olujom. Dakle, ima mnogo kiše tokom filma. Ali, postoje i trenuci kada sunce sija. Kako smo napredovali sa filmom, sticali smo poverenje naših likova, a i oni su zadobili naše poverenje do te mere da smo se združili i postali prijatelji. To stečeno poverenje bilo je od izuzetne važnosti, jer nam je omogućilo da malo više zavirimo u svest tih ljudi.

 

Žorž Pelikanu

Rođen u Figeiri da Foz, u Portugaliji 1977. Interesovanje za kameru i snimanje razvio u ranoj mladosti. Studirao na Politehničkom institutu Gvarda, gde je diplomirao komunikologiju i odnose s javnošću. Master studije iz komunikologije i žurnalizma na Fakultetu umetnosti Univerziteta Koimbre. Od 2011. nezavisni je snimatelj reporter Televizije SIC regiona Koimbra, a takođe je radio i kao montažer. Od 2002. do 2006. radio na svom prvom dokumentarnom filmu koji je bio prikazan na nekoliko televizija i u bioskopima. Prešao je u sedište Televizije SIC u Lisabonu. Njegov drugi dokumentarni film je dobio nekoliko nagrada i pobudio interesovanje javnosti pošto je bio jedan od najgledanijih filmova u prvoj polovini 2010. u Portugaliji. Od 2013. radi u produkcijskoj kući „Do kraja sveta” (Até ao Fim do Mundo) kao dokumentarista.

Izabrana filmografija

IMA LI JOŠ PASTIRA? (Ainda há pastores?), 2006.
STANI, SLUŠAJ, PAZI (Pare, Escute, Olhe), 2009.
IZNENADA MOJE SU MISLI STALE (Pára-me de repente o pensamento), 2014.

paramederepenteopensamento.com

 



 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari