Blog
Poentin Kuvar br. 1 – Nedeljni menu
Joja Cicvara
Dragi naši,
slede predlozi i ideje za nedeljni doručak, ručak, večeru, dve užine i branč. Ovako izgleda nedelja po našoj meri, a nadamo se da ćete se i vi naći na spisku naših zadovoljnih črevougodnika! Za vaše stomake, pobrinuo se naš doktor kulinarstva i naporedne književnosti, Joja Cicvara.
1. SEZONSKA SALATA OD PESME – URNEPES
Sastojci:
1 supena kašika šimborskog ulja
8g citata (bez navođenja autora)
3–5 prstohvata porodičnih trauma
1 kašičica anhedonije
1 kašičica autoironije
200g dehidriranogKPSD-a[1] (vidi fusnotu!)
Priprema: sve sastojke ovlaš pomešati u korama sa nažvrljanom ilustracijom, i služiti kao hladno predjelo vlatari od Vitmena služenoj u posudi od paljene zemlje, eliotovače. Ozgo posuti KPSD-om, a po želji, i sopstvenom nahođenju, dodati kolorit francuskog novog filma.
Dodatak: može se praviti i varijanta, koja podrazumeva mešanje sastojaka levicom. U tom slučaju, dodati i koju kap zogovače.
VAŽNO: nipošto začinjavati ni imanentnim ritmom, ni metrom, a po svaku cenu izbegavati silabičko-tonsku versifikaciju u rinfuzi ili zrnu!
2. SEZONSKA LIRSKA PESMA – DOLAP TORTA
Sastojci:
11–12 merica kora (ja koristim Rakić Ltd, a može i Dučić&so.)
500g starih, egzotičnih reči (nekad mogu i tropske, npr. anglicizmi)
8–16 parova mušk(atn)e rime
Priprema: Kore poređati u četiri puta po četiri istovetna kalupa. Između kora, ređati stare, egzotične reči, i sa krajeva stavljati mušk(atn)u rimu.
Dodatak 1: Može se praviti i kao lirska kafa – samo, umesto kora, podrazumeva mnogo alkohola, po ukusu kuvara.
Dodatak 2: Za svečane prilike, može se napraviti i sa nojevskim jajima – potrebno je dodati i niz svečanih toponima, te ne štedeti na uskličnicima, a kuvar mora da se unese celim telom u iznošenje torte pred goste. Poželjno je dodati i koju kap manastirke.
3. SEZONSKE, BRZE I LAKE – PORTALICE
Sastojci:
11–130g prećutanog u toku dana
1 naslov
Priprema: Staviti naslov na prećutano u toku dana, nasumično poređano. Ostaviti preko noći da se hladi na portalima. Ja najviše volim da serviram kada dođe porodica, uža i šira, na slavu.
4. SEZONSKI KRATKI ROMAN – KROKODILSKI (B)ATACI
Sastojci:
1–2kg subvencionisane eko-hartije za pečenje
2 kore minimalistički ukrašene (biorazgradive, za serviranje)
3–6 kapi ulja Yugonostalghia (preporučljivo, ali je i jak alergen)
3–6 kapi ulja sivo bojene stvarnosti
4 pakovanja KPSD u prahu
7–12 trauma
7–12 društvenih komentara
1–3 bezopasne provokacije
Priprema:
Eko-hartiju posuti uljem (ili uljima), dodati puno KPSD u prahu, a traume, provokacije i komentare pravilno rasporediti (uvek u odnosu 3:3:1), u zavisnosti od toga koliko se hartije iskoristi. Smesu, na kraju, staviti u kore i servirati dok je toplo. Ne valja kada se ohladi, a može tek malo, malo da se podgreva.
5. SEZONSKI ISTORIJSKI ROMAN – STAROSRPSKI ČALAN OD KAJMAKA
Sastojci:
10–20kg hartije raznih tipova
2 kore Sepia
3–5 različitih žanrova
1–2 scene seksa
1 svest o pisanju
300–400g sitno drobljenog interteksta
Priprema:
Pošto zahteva jako dugu pripremu, ja ovo jelo pripremam samo o godišnjicama. Potrebno je, najpre, izlomiti raznoliku hartiju, i dodati žanrove koji se naizgled međusobno potiru. Sve vreme mešati sa scenama seksa i svešću o pisanju, dok se dodaje sitno drobljeni intertekst. Potom ostaviti preko noći, i, ukoliko se ujutro nije raspalo u Sepia korama, može se izneti pred goste.
Dodatak 1: mogu se dodati i krokodilske suze.
6. (PROŠLO)SEZONSKI POSTMODERNI ROMAN – PAPAZ-JANIJA
Sastojci:
1–2kg imena
1–2kg moglosedesilja (najbolje sušenog u pušnici)
10–12kg salčića sarkazma marke Miroslav pl. Krlezxa
Pola i po grama mozga
1l pljuvačke
Priprema:
Umešati imena sa moglodesiljem, po sopstvenom ukusu. Sipati u smesu svu pljuvačku, i polako dodavati salčiće sarkazma. Mozak može i ne mora. Servirati isključivo u posuđu „Zaliv“ ili „Vesuvio“.
Važno: Jako je potrebno biti oprezan sa Papaz-janijom, jer je moguće da izazove dijareju. Takođe, kako se brzo vari, preporučujem da, ako se dopadne gostima, pravite u što većim količinama, i što češće.
7. SEZONSKA TRAGEDIJA – IZO-BILjE
Sastojci:
3–5 sećanja na devedesete
1kg žala
8 pakovanja KPSD-a „Volfgang Roki“
Priprema: Pomešati sećanja na devedesete sa puno žala, i sasuti svih osam pakovanja KPSD-a. Lično, volim da za dezert gostima služim i po pasoš u staklenom zvonu, sa još neosušenim carinskim mastilom.
8. SEZONSKA KOMEDIJA – POPARA „HISTERIJA“
Sastojci:
1–3 glumca
1–2 dijalekatska akcenta
1–2 kutije KPSD-a
1 histerični smeh
Priprema: Kao i svako sirotinjsko jelo, ne zahteva mnogo pripreme. Treba samo pomešati glumce sa akcentima, KPSD-om i histeričnim smehom, da bi gosti bili siti. Sprema se brzo i jednostavno, i ne zahteva puno truda, a nosi puno kalorija. Preporučujem serviranje u kamernim prostorima, kako ne bi bilo previše odjeka.
9. SEZONSKI PRIKAZ – SLADOLIZ
Sastojci:
1 poznati tekst (poetski, prozni ili dramski)
10–12 irelevantnih konstatacija
3–6 primećenih intertekstova
1 konstatacija o uspešnosti
Po ukusu: emulgatori, konzervansi, kvasac.
Priprema: U jedan poznati tekst dodati irelevantne konstatacije, primećene intertekstove i konstataciju o uspešnosti. Mešati dugo i poštujući redosled dodavanja sastojaka. Ako se doda svež kvasac, konstatacija o uspešnosti će bolje uspeti. Ja volim ovaj sladoliz, jer služi kao supstitut za poznati tekst, naročito kad se servira u čanku.
10. SEZONSKI AKADEMSKI RAD – ŽVAKE OD TURŠIJE
Sastojci:
1kg korišćenih žvaka
1kg omota iskorišćenih žvaka
Priprema:
Kilogram korišćenih žvaka umotati u kolaž napravljen od omota žvaka. Servirati u korama zbornika, časopisa i sabranih i izabranih dela.
Dodatak 1: Ukoliko vam je potrebna veća količina žvake, u zavisnosti od prilike, preporučujem i korišćenje parenteza ili fusnota u razmeri 4:1 u korist žvake.
NAPOMENA: Sve recepte praktikujete po pozivu isključivo sopstvene savesti. Blagoutrobeni Univerzitet „Potemkin“ u Dembeliji ne snosi nikakvu odgovornost za moguće posledice.
NAPOMENA POSLE NAPOMENE: Radi se o satiričnom tekstu, za one koji su svoju sivu masu pustili na ispašu.
[1]K****, P****, S***, D***. Može se naći u svim apotekama, uredništvima ili slabije opremljenim društvenim životima. Preporučuje se tip „Volfgang Roki“.
Tekst preuzet sa zvaničnog sajta časopisa "Poenta": https://www.poenta.net/