Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Култура

"Кућа несагоривих речи" у Новом Саду

Матица српска, 7. март 2017, 12 часова

Народна библиотека Србије објавила је научну монографију историчара и некадашњег управника наше националне библиотеке Дејана Ристића, под насловом Кућа несагоривих речи: Народна библиотека Србије 1838–1941Аутор је посебну пажњу посветио делимичном страдању националног фонда у Првом, као и његовом потпуном уништењу током Другог светског рата. Књига Кућа несагоривих речи: Народна библиотека Србије 1838–1941 подједнако је намењена стручној и најширој јавности и изазвала је велико интересовање и пре него што је објављена.

Дејан Ристић је истакнути стручњак у области заштите културне баштине, историчар, преводилац, архивиста и сценариста. Аутор је већег броја књига и више од четрдесет научних и стручних радова. Добитник је више признања за допринос култури и заштити културне баштине. 

Филмске новости су, на иницијативу свог директора Владимира Томчића, продуцирале реализацију документарног филма под насловом Сећања из пепела (2016.) за чији је сценарио послужио рукопис књиге Дејана Ристића. Документарни филм премијерно је приказала Радио телевизија Србије 6. априла 2016. године поводом обележавања 75. годишњице уништења Народне библиотеке Србије. Стога је ова публикација прва научно-истраживачка студија код нас која се може читати (књига) и гледати (документарни филм).

У организацији Матице српске биће одржано представљање ове вредне књиге 7. марта 2017. године (уторак) у 12 часова и то у Свечаној сали Матице српске. У оквиру поменутог програма, заинтересована публика и гости имаће прилику да уживају и у приказивању документарног филма Сећања из пепелаУ говорном делу програма учествују: Проф. др Драган Станић, председник Матице српске, Књижевник Селимир Радуловић, управник Библиотеке Матице српске, Библиотекар саветник Јасмина Нинков, директор Библиотеке града Београда, Владимир Томчић, директор Филмских новости и aутор књиге. 

Очекујемо Вас у Свечаној сали Матице српске 7. марта 2017. године у 12 часова

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari