Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Култура

Мухина визија belle époque Париза

The Guardian

Дело чешког сликара из 1896. године превазилази дотадашње начине оглашавања употребом неокласицистичких слика

Плакат Алфонса Мухе за цигарете "Job" једно је од најпознатијих дела у историји дизајна. Са акцентом на нову врсту женске лепоте, модерна девојка има косу која живи сопственим животом. Њени праменови више подсећају на плутајуће пипке медузе.

Савремени живот

Муха је у лепој уметности видео духовну и моралну димензију, иако то не искључује и комерцијални аспект: његова дизајнерска остварења рекламирају и железницу, пиво или бицикле. 

Женски свет

Мухина репутација на париској уметничкој сцени је била сасвим солидна, али прави пробој је тек уследио. Прича се да је био једини доступан пред Божић 1894. године када су га замолили да направи плакат са ликом позоришне звезде Саре Бернар. Нацртавши је као богињу и употребљавајући пригушене тонове, његов дизајн је био права сензација.

Flower power

Већину људи плакат за "Job" цигарете више асоцира на шездесете године 20. века него на belle époque Париза. Блаженство девојке са цигаретом и заводљиви вртлози били су обавезни призор на зидовима соба каснијих генерација трагалаца за слободом.

 

"Job" је део изложбе  Alphonse Mucha: In Quest Of Beauty, Kelvingrove Art Gallery, Glasgow, која траје до 19 фебруара

 

Извор: The Guardian

 

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari