Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Култура

22. Фестивал ауторског филма

Београд, 25. новембар- 3. децембар

У Дворани Културног центра одржана је конференција за медије на којој је представљен комплетан програм 22. Фестивала ауторског филма, који се  ове године одржава од 25. новембра до 3. децембра.

Новинарима су се обратили чланови савета Срдан Голубовић (председник савета), Стефан Арсенијевић (копредседник савета), уметнички директор Срђан Вучинић, атеше за културу Француског института Ан-Лорен Вигуру, као и директор фестивала Игор Станковић.

Програм ове године чине осамдесет и једно филмско остварење, док главни, такмичарски програм доноси двадесет два остварења од којих се дванаест такмичи за Гран при фестивала „Александар Саша Петровић”. Филмови који се такмиче су: Сијераневада, Акваријус, Албум, Сви северни градови, Сирово, Орнитолог, Срца са ожиљцима, Између, Остани усправан, Судар, Зовем се Неро иБорис без Беатрис.

Срдан Голубовић ближе је упознао јавност са главним програмом: Главни такмичарски програм садржи и дебитантске филмове, јер од почетка фестивала покушавамо да домаћој публици откријемо нека нова ауторска имена. Оно што овогодишњи фестивал издваја од прошлих издања јесте што и у оквиру пратећег програма Bande à parte имамо венецијанског победника, филм Лава Дијаза „Жена која је отишла“.

Међу филмовима у главном програму за које се тражи карта више је и ново остварење Кена Лоуча, Ја, Данијел Блејк, победник Канског фестивала. Такође, једно од најишчекиванијих остварења је и Тони Ердман, добитник награде Фипресци на овогодишњем Канском фестивалу, који ће свечано затворити овогодишњи фестивал.

Уметнички директор Срђан Вучинић, подсетио је публику на дефиницију ауторског филма „Једна је она  школска, свима позната дефиниција, да је то филм који оставља свом аутору независност и слободу од прве замисли до последњег монтажног реза. Друга је да није доступан на интернету, а трећа да оставља дубок утисак на гледаоца.“

Поред главног програма, фестивал је ове године богатији за још већи број пратећих програма, који поред филмских убраја и представе, едукативне програме и радионице.

Ан-Лорен Вигуру изразила је велику захвалност на сарадњи са Фестивалом ауторског филма. Такође је говорилла о ACID-у (Асоцијацији независног филма) који у оквиру фестивала приказују два филма Swagger  и Вили први.

Стефан Арсенијевић се на крају осврнуо на двадесетдвогодишњи пут Фестивала ауторског филма: Размишљам како је фестивал започео свој пут слоганом „Поглед у свет“ и како је  у тамним временима био прозор кроз који смо могли да видимо исти тај свет. Тако се испунила наша мисија и жеља. Кроз последњих неколико година , не да је прозор само отворен већ смо и широм отворили  врата“.

Главна сала фестивала и ове године биће Дом омладине Београда, док ће се филмови приказивати и у Дворани Културног центра Београда, старој и новој згради Музеја Југословенске кинотеке, биоскопу Фонтана, УК Пароброд, Дому културе Студентски град, Арт биоскопу – Коларчева задужбина и УК Палилула.

Продаја карата је већ почела, а цене у зависности од времена пројекције износе, као и претходних година, од 150 до 300 динара. Фестивал већ традиционално подржавају Министарство културе и Град Београд.

Комплетан програм, као и све додатне информације у вези са Фестивалом ауторског филма објављене су на званичном сајту faf.rs.

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari