Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Култура

Проучавање српске рукописне књиге

Изложбени хол Народне библиотеке Србије, 9. септембар – 8. октобар 2016. године

У петак, 9. септембра, у 12 сати, у Централном холу Народне библиотеке Србије, отвара се изложба „Проучавање српске рукописне књиге“ коју су припремили археографи Народне библиотеке Србије (Владан Тријић, Миланка Убипарип, Јована Станојловић, Јасмина Недељковић, Љиљана Пузовић и Мирослав Лазић). На отварању изложбе говориће историчар уметности проф. др Бранислав Тодић и начелник Одељења за археографију Народне библиотеке Србије Владан Тријић.

На изложби ће, на елементарном нивоу, бити представљени обриси историјског развоја, затим, поједини аспекти и резултати истраживања српске рукописне и старе штампане књиге. Експонати изложбе и њен каталог скицирају развој домаће археографије која је у свом стасавању прошла пут од романтичарског препознавања средњовековних кодекса као извора за спознају историјске и филолошке прошлости српског народа до савремених феноменолошких истраживања. Данашњи археографи настоје да промовишу универзалне вредности писаног наслеђа, оне аспекте који га чине актуелним у свим епохама, а њихов рад је подједнако окренут научној заједници и друштву у целини.

Овом приликом, биће представљени и поједини куриозитети из збирки Народне библиотеке Србије попут палимпсеста, пергаментних фрагмената, књига на другим језицима и писмима, музичких неумских рукописа, као и других, до сада неизлаганих рукописних и старих штампаних књига.

Добро дошли!

 

Извор: Народна библиотека Србије

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari