Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Култура

Пројекат "Реконструкција униформе Краља Петра I"

Кућа Краља Петра, 16. август 2016.

У уторак, 16. августа 2016, у 20 часова, у Кући краља Петра I, установи културе ГО Савски венац, биће обележена 95. годишњица смрти Краља Петра Првог Карађорђевића постављањем реплике краљеве ратне униформе у сталну поставку.

Госте ће поздравити Тања Маринковић, заменица председника Скупштине ГО Савски венац, Драган Рељић, управник Задужбине Краља Петра I на Опленцу, а изложбу ће отворити Драгомир Ацовић, члан Крунског већа и председник Српског друштва за хералдику, генеалогију, вексикологију и фалеристику “Бели орао”.

Реплика уноформе настала је као резултат пројекта Реконструкција униформе Краља Петра I Карађорђевића, односно вишемесечног рада истоимене радионице коју је водио МА Борис Чакширан, дипл. сликар – костимограф, са ученицима Средње школе за дизајн. У раду радионице учествовали су Марина Скрињик Ћорић, дипл. сликар костимограф, наставник Историје костима и Обликовања одевања у Школи за дизајн и ученици ове школе.

Краљ Петар Први Карађорђевић преминуо је 16. августа 1921. године у кући на Сењаку,  у улици Васе Пелагића 40.

Пројекат „Реконструкција одеће из епохе“ осмишљен је као рад у креативној радионици у којој ће полазници са предавачем кроз креативно-образовни процес рада створити реплику ратне униформе Краља Петра Првог. Радионица има циљ да и на овај начин приближи полазницима и посетиоцима националну историју и представи један сегмент биографије владара значајног у новијој српској историји. Пројекат има oбразовни, уметнички и стручни карактер. Кроз рад радионице Борис Чакширан, користећи своје дугогодишње искуство костимографа, упознаће полазнике са методологијом и технологијом реконструисања одела из епохе. Униформа ће бити део сталне поставке у Кући краља Петра I, намењена свим посетиоцима установе.

Пројекат је подржао Секретаријат за културу Града Београда.

 

Извор: kucakraljapetra.rs

 

(Уколико желите да се укључите у АКЦИЈУ 500 x 500 и скромним прилогом помогнете Нови  Полис посетите следећи линк) 

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari