Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Искре

Демократе, Камила Нилсон

"7 величанствених"

Демократе, Данска, 2014.

Трајање: 109 минута, Режија: Камила Нилсон

Један од најбољих данских документарних филмова у последњих неколико година инспирисан је појединим мајсторима документарног филма, као нпр. Ричардом Ликоком, који је започео нову еру у свету документарног филма оног тренутка када је својом камером ушао у строго затворене, службене просторије. Камила Нилсон ради то исто, али у страној земљи, без познавања изворног језика и под сталном претњом могућег насиља.

Више од три године је ова редитељка имала приступ унутрашњим политичким круговима Роберта Мугабеа у Зимбабвеу. Пратећи процес стварања новог устава Зимбабвеа, који представља наративни костур приче, филм „Демократе” говори о политичкој елити која води битку око основних начела и која одређује могућу будућност земље. Два политичка противника су именована да напишу нови устав, а Камила Нилсон је била у могућности да прати узбудљиву политичку игру која се одвијала између две стране.

Филм тече тако да ни редитељка, а ни њени главни актери не могу да предвиде шта ће се дешавати. Из невероватне близине Камила Нилсон развија своје дискретно и прецизно посматрање, претварајући политичку причу у узбудљиву и емотивну антрополошку студију главних ликова. Задивљујуће је да је она постала невидљиви део свих догађаја и да је обазриво откривала скривене конфликте који су се стопили у узбудљиву драму и коначно у фантастичан филмски обрт са катарзом. Сјајан пример како документарац може да учини сложене процесе разумљивим на начин на који то не могу ни хиљаде извештаја стручњака.


Реч редитеља: Највећи изазов током прављења овог филма за мене је био да снимим политички осетљиву причу у земљи са дугом историјом како цензуре, тако и забране страних медија. Такође, у земљи која нема традицију прављења посматрачких документараца, “бела” филмска екипа, као што је наша, је крећући се по Зимбабвеу изазивала прави циркус с времена на време, а неретко је наша сигурност била угрожена. Мислим да је у мом случају велика предност била та што сам жена, посебно на неким неприступачним местима где сам снимала. Верујем да би редитељ мушкарац наилазио на већи отпор.

 

Камила Нилсон

Рођена је у Данској 1973. године. Дипломирала је антропологију на Универзитету у Копенхагену, а звање мастера визуелне антропологије стекла је на Универзитету у Њујорку. Студирала документарни филм на Школи уметности Тиш, ментор јој је био легендарни Алберт Мејзелс. Радила је као продуцент и медијски консултант за УНИЦЕФ и УНЕСКО. Посебно се бавила продукцијом различитих пројеката везаних за права деце.

 

Изабрана филмографија

БОМБАЈ У ПРЕКИДУ (Mumbai Disconnested), 2009, са Фредериком Јакобијем
ДЕМОКРАТЕ (Democrats), 2014.

dfi.dk/faktaomfilm/film/da/79654.aspx?id=79654

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari