Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Искре

Нови Рејкс музеј, филм

"7 величанствених"

НОВИ РЕЈКС МУЗЕЈ - ФИЛМ
HET NIEUWE RIIJKSMUSEUM - DE FILM

Холандија 2014, 130 минута, режија: Уке Хогендејк

Рејкс музеј у Амстердаму, најзначајнији музеј у Холандији, затворен је 2003. године због реновирања. План је био да се поново отвори 2008. године, али оно што је требало да се уради за пет година изискивало је десет, а буџет је стално растао. Редитељка филма, Уке Хогендејк, била је у могућности да иза затворених врата музеја камером прати овај узбудљив, тежак и понекад тужно-смешан процес. Дивним кадровима које прати снажна музика, успела је да забележи процес у коме зграда огољена попут суморног леша постаје велелепна наликујући оној из прошлих времена.

Као гледаоци смо у могућности да изблиза посматрамо како кустоси припремају распоред својих нових соба са огромном страшћу и преданошћу. Пратимо домара, који на зграду гледа као на своје дете и штити је од уљеза, као и архитекте који стално морају да прилагођавају свој дизајн. Пратимо и директоре музеја који се суочавају са финансијским препрекама, са бирократијом и разним несугласицама – да не спомињемо бициклисте-активисте. На крају, четристо сати материјала је преточено у филм, који гледаоца доводи до апотеозе, тј. до тренутка поновног отварања музеја 2013. године.

Овај узбудљив епски филм освојио је награду за Најбољи холандски документарац 2014. године на Међународном фестивалу документарног филма у Амстердаму (ИДФА), након што је имао премијеру на фестивалима и у биоскопима широм САД-а. Почетком децембра је почео да се приказује у биоскопима широм Холандије.

Реч редитеља: Оно што је требало да буде филм о поносу Холандије, постало је нешто налик Шекспировој драми, заједно са неуспешним менаџерима, министрима и званичницима сатераним у ћошак, ситничавим извођачима радова и иностраним уговорним партнерима, који су били згранути када су видели како споро доношење одлука осујећује реновирање и на крају доводи до његовог потпуног застоја. Изгледало је као да се пројекат све више срозава, и да неће бити напретка. Године 2008, када је руководство најавило да ће музеј бити затворен још пет година, схватила сам да ћу и ја да проведем још пет година иза зидина Рејкс музеја и да ћу још толико бити сведок те фасцинантне борбе.

Уке Хогендејк 

Уписала Академију уметности у Утрехту, где је дипломирала позоришну режију (1990). Режирала позоришне представе од 1990. до 1996. године са многобројним позоришним трупама. Године 1997. студира телевизијски документарни филм на Академији медија и ради као редитељ за ВПРО телевизијски програм. Године 1998. режира документарни филм „Срећно време” (Een gelukkige tijd) у сарадњи са Полом Коеном, који је добио награду Холандске филмске академије и „Euro-Comenius” nagradu (Беч).

Изабрана филмографија

СРЕЋНО ВРЕМЕ (Een gelukkige tijd), 1998, са Полом Коеном
ИСКУСТВО ХОЛОКАУСТА (The Holocaust Experience), 2002.
НОВИ РЕЈКС МУЗЕЈ (Het nieuwe Rijksmuseum), 2008.
НОВИ РЕЈКС МУЗЕЈ – ФИЛМ (Het nieuwe Rijksmuseum – De Film), 2014.

facebook.com/thenewrijksmuseum

 

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari