Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Е-хроника

Београд какав мало познајемо

Варошки улази, излази и пролази

Б. Цвејић, Данас

Из дуге и богате историје наше престонице проистекло је постојање многобројних капија, из различитих периода. Неке од њих сачуване су до данас, као оне на Београдској тврђави, а поједине су одавно отишле у заборав, па многи и не знају да су икада и постојале.

Међу старијим капијама које су се налазиле на територији Београда свакако су капије Сингидунумског каструма, чији су остаци пронађени на крају Кнез Михаилове улице, приликом адаптације зграде Библиотеке града. Ови остаци данас се могу видети у подруму библиотеке, као и преко пута ове установе у парку са Ракићевом бистом.

Капије које су остале сачуване и које свакодневно можемо видети су капије на Београдској тврђави. У Горњем и Доњем граду тврђаве налазе се тако Дефтердарова, Деспотова, Зиндан, Сахат, Леополдова, Унутрашња и Спољна Стамбол, Карађорђева, Мрачна, Краљ и Капија Карла VI. Некадашња Гвоздена или Демир капија, која се налази испод Завода за заштиту споменика према Римском бунару, данас је зазидана, док је Јужна капија из средњег века постојала некада лево од Сахат капије.

У граду су у прошлости постојале и три капије у шанцу – Сава, Стамбол и Видин, од којих ниједна није сачувана. Шанац је, иначе, окруживао тадашњу варош која се простирала око тврђаве, што је већи део данашње општине Стари град. Сава капија представљала је јужну капију вароши, кроз коју су устаници 1806. напали Београд, а њено место данас означава спомен плоча. Друга, Стамбол капија налазила се на Цариградском друму, на месту данашњег Народног позоришта. Изграђена је током аустријске окупације у првој половини 18. века, а Турци су је потом користили за јавна погубљења и излагање погубљених. Срушена је 1866. године, јер је представљала симбол турског насиља. Трећа или источна капија називала се Видин капија, на месту данашње Прве београдске гимназије, на чијој згради је данас спомен плоча.

Интересантно је, такође, да су наш главни град красиле и тријумфалне капије. Наиме, када су Турци предали кључеве српских градова 1867. организован је свечан дочек за кнеза Михаила. За ту прилику, Београдска општина подигла је четири тријумфалне капије. Једна од њих била је код паробродске станице, друга на месту некадашње Варош  капије, трећа на развалинама Стамбол капије, док се четврта налазила испред Двора. Осим ових, занатлије и трговци подигли су још три капије и то у Главној чаршији или у делу садашње Улице краља Петра, у Савској улици и на Малој пијаци, где је данас хотел Бристол.

 

Извор: Данас

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari