Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Досије

Пораст дискриминације Срба у Хрватској

Билтен Српског народног вијећа

Говор мржње у десно оријентисаним медијима, бесни повици на стадионима и мрзилачки графити на улицама, јавна окупљања симпатизера усташтва, као и дискриминаторске и ревизионистичке изјаве високих државних функционера, постали су у 2016. години део политичке стварности Хрватске. Оно што посебно забрињава јесу вербални и физички напади на чланова српске заједнице у Хрватској који су у прошлој години постали знатно бројнији.

Случајеви етнички мотивисаног насиља, ревизије историјских догађаја, претњи и говора мржње усмерених против Срба у Хрватској у претходној години обједињени су у новом броју Билтена Српског народног вијећа. Реч је подацима које су по пријавама појединаца и информацијама објављеним у медијима прикупили СНВ и Клуб заступника СДСС-а у Хрватском сабору.

У 2016. евидентиран је укупно 331 случај етнички мотивисаног насиља, ревизије и негације историјских догађаја, претњи и говора мржње усмерених против Срба у Хрватској, што је значајан пораст у односу на претходне године (57 посто више него у 2015. години). Целовити извештај под насловом ‘Хисторијски ревизионизам, говор мржње и насиље према Србима у 2016.’ можете преузети на следећем линку.

 

Извор: Новости

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari