Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Агора

Кошмар звани ТТИП

Саша Бојић, Дојче веле

Организација за заштиту животне средине Гринпис је објавила тајну документацију преговора о споразуму ТТИП о слободној трговини између Европске уније и САД.

Влада Сједињених Америчких Држава је у преговорима о споразуму ТТИП вршила много већи притисак на Европску унију него што је то до сада било познато. Влада у Вашингтону је претила да ће блокирати олакшице за извоз европској ауто-индустрији, како би принудила ЕУ да купује више америчких пољопривредних производа. О томе извештавају јавни сервиси НДР, WДР и дневни лист Зидојче цајтунг који су имали увид у тајна документа. Папири показују и да САД одбацују жељу ЕУ да се спорни приватни абритражни судови за тужбе концерна замене јавним регуларним судовима.

Осим тога, САД прихватају генералну забрану производа само уз подношење научног доказа да ти производи угрожавају здравље. Тиме би ТТИП довео до снижавања стандарда заштите потрошача у ЕУ. Поменути медији преносе да су од организације Гринпис добили документ у који су до сада, под строго контролисаним условима, могли да имају увид само посланици немачког парламента и одабрани чланови владе и то под строгим надзором у једној тајној просторији немачког Министарства привреде.

Док ЕУ објављује своје предлоге, САД инсистирају на тајности својих позиција. Противници ТТИП све оштрије критикују ту нетранспарентност. Стручњак Гринписа за трговину, Јирген Книрш, после увида у документа је рекао да је реч о „кошмару“ који би „ускоро могао да постане стварност“. Он је додао да га посебно брину захтеви САД да се смањи заштита потрошача.

Свен Гиголд, портпарол Зелених у Европском парламенту за финансије и економску политику, за економски портал Дојче виртшафтс нахрихтен овако је прокоментарисао поменуте информације: „Објављивање ових докумената је углуга демократији. Новинари су нама посланицима скинули фластер који нам је у просторијама за читање док документа залепљен на уста. То је било стање недостојно демократије – да посланици смеју да читају документ, али не и да о њему разговарају са грађанима. Истраживачко новинарство се још једном показало као средство кориговања нетранспарентне политике која се води иза затворених врата.“

„Ови подаци су отворили одавно потребну дебату о стандардима транспарентности у светској трговинској политици. Велики протестни покрет против ТТИП показује да многи грађани не желе више ни да чују за тајност у преговорима о далекосежним одлукама. У важним међународним преговорима нам је потребан минимум транспарентности како бисмо преговарачке процесе као у случају ТТИП учинили демократским. Када лобисти имају привилегију приступа доносиоцима одлука а истовремено се све крије од грађана, то подрива демократију.“

„То што се у случају других споразума о слободној трговини не зна ни ко има мандат за преговараје, показује да се транпарентност у трговинској политици схвата као привилегија владара. Транспарентност у преговарачком процесу би требло да постане стандард када је реч о свим међународном уговорима – због тога је добро да су сада и детаљи о стању преговора постали познати широј јавности, констатује Свен Гиголд.

Јавни сервис АРД на свом интернет-порталу цитира Клауса Милера, шефа федералног Савеза удужења за заштиту потрошача, који каже да документи из ТТИП отварају многа питања када је реч о животним намирницама: „Занимљиво је читати шта траже САД. У текстовима се потврђују сва наша стаховања о томе шта САД желе да постигну на тржишту животних намирница.“

„Милер сматра да амерички аграрни лоби врши велики притисак како би убудуће читаву своју палету производа могао да продаје с ове стране Атлантика, што значи и генетски модификоване производе. Да би то постигли, Американци се у преговорима оштро супротстављају европском принципу превентиве. Тај принцип омогућава да се већ и у случају сумње да неки производ представља опасност по здравље уведу строге одредбе – то у САД није могуће. Из кругова ЕУ, додуше, поручују да европски систем са својим превентивним принципима не може да се мења. Документа показују и да је велики циљ САД да се изједначе стандарди са овбе стране Атлантика. Али, код питања како доћи до тих стандарда, јављају се проблеми. Према објављеним папирима, амерички преговарачи траже да се сваки регулатив провери са становишта његових могућих последица по трговину.“

 

Извор: Дојче веле

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari