Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Агора

Каталонија- уље на ватри за Европу

Политико/Б92

Након затварања биралишта у Каталонији јасно је да се чује грмљавина тектонских промена, које неће уздрмати само Шпанију, већ целу ЕУ, пише "Политико". Како наводи лист, Унија ће због овога ући у ново стање превирања и то у тренутку када Брисел већ има довољно мука. Наводећи седам кључних постизборних тачака, "Политико" пише да су избори де факто били гласање Каталонаца о отцепљењу, као и да је на биралиштима јасно поручено "адиос" Мадриду и Шпанији. "Каталонци су јасно изабрали и то уз историјско учешће грађана на изборима - толико велико да је негде чак понестало листића - 77,4 одсто. То је рекорд у у Шпанији после Франка... Победа коалиције "Заједно за да" је велика стратешка победа Артура Маса, који сада може водити Каталонце ка независности. То је био и темељ његовог програма. Нови статус и већа аутономија неће бити довољни", пише "Политико". 

Како се наводи, Мас је као рок за независност дао 18 месеци, а одмах ће се приступити писању каталонског устава - "најсветлијих страница у историји Каталоније". "Ово је био велики шок за Шпанију, али и за премијера Маријана Рахоја и његову странку, која је освојила само 11 места у каталонском парламенту. Њихова стратегија ширења страха од последица независности је пропала... Кључ је прави дијалог, не популизам или тврдоглавост. Али када и са ким? Рахој је, чини се, сам себе дисквалификовао у каталонској јавности и могао би да буде смењен већ у децембру на изборима", пише "Политико". 

Важна тачка је то што ЕУ нема правила за одвајање држава унутар чланица. "Брза сецесија би аутоматски искључила нову државу и из ЕУ и из евра. Међутим, гледајући економску снагу регије и њено демократско, проевропско друштво, вероватно ни Брисел ни друге чланице неће желети да је кажњавају. Зато ће бити јаког притиска за компромис и креативна решења... Могуће је да ће Каталонци ипак задржати статус грађана ЕУ, јер ће моћи да задрже шпанске пасоше", пише лист. Велико питање је и шта ће бити са фудбалом. Већини Каталонаца је у срцу велесила Барселона, а ако она иступи из ЛА лиге, питање је са ким ће се борити. "Осим тога, изгубиће и доста новца од права на ТВ преносе. Барсино руководство, које је за независност, као и играчи ,свакако би више волели да остану део лиге. Можда је компромис могућ и потребан, како за навијаче Барсе, тако и за љубитеље фудбала у целом свету", пише "Политико". 

Листи истиче и да Мадрид нема много правног "оружја" у борби против Каталонаца. "Борба проти каталонског избора или председника Маса преко Уставног суда не би уродила плодом. Рахој је већ мењао неке законе, а има и 'нуклеарну' опцију да разреши дужности регионалне председнике. Постоји и 'трећа опција', да се Шпанија дубоко реформише и постане федерална држава састављена од регија са великом аутономијом, са једнаким правима и обавезама, а не као сад, где Баскија и Каталонија имају више аутономије", пише "Политико". За крај, "Политико" истиче да су политичке снаге које су се устоличиле током викенда ту да остану. "Тешко је освојити изборе у Шпанији,ако немате бар пристојан резултат у Каталонији", истиче "Политико".

 

 

Извор: Б92

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari