Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Естетика

Интрига Џејмса Енсора

Royal Academy of Arts, 29 October 2016 — 29 January 2017

У чаробном сликарству Џејмса Енсора се састаје нешто театарско, сатирично и језовито. Изложба "Интрига: Џејмс Енсор Лика Тујманса" у лондонској Краљевској академији уметности" представља есенцију сасвим оригиналног уметничког опуса, виђеног очима једног од водећих сликара данашњице.

Упркос чињеници да је цео свој век провео у белгијском приморском градићу Остендеу, за Џејмса Енсора се може рећи да је имао плодан живот и да је извршио огроман утицај на развој експресионизма. Иноватор и аутсајдер, побунио се против класичног сликања које се предавало на уметничкој академији у Бриселу с краја 19. века и неуморно стварао у авангардним салонима где су његове радикалне уметничке визије налазиле плодно тло. 

Детињство проведено међу драгоценостима породичног антикваријата можда даје одговор на питање како је посејано семе Енсорове дивље имагинације. Призори карневалских маски провлаче се кроз многе његове слике, а јарке боје и китњасти костими сугеришу свеприсутни осећај драме и сатире. 

Лондонска Краљевска академија уметности поверила је кураторство изложбе Лику Тујмансу, чувеном белгијском сликару и великом поштоваоцу стваралаштва Џејмса Енсора. Дајући изложби и лични печат  Тујманс представља Енсоров опус  кроз његова многобројна бизарно брилијантна и славна надреална дела.

(The intense light of the North Sea coast had a profound effect on the Belgian painter James Ensor, as did his hometown Ostend’s colourful carnival tradition, and the contents of his family’s curiosity shop. Step into Ensor’s world in this short video – narrated in his own words, derived from his letters and his poetic musings on art.)

(Curator Adrian Locke and the exhibition’s curator, artist Luc Tuymans, talk about James Ensor’s ‘The Intrigue’, 1890.)

(Curator Adrian Locke introduces James Ensor’s ‘The Skeleton Painter’, 1896.)

(Curator Adrian Locke introduces James Ensor’s ‘Adam and Eve Expelled from Paradise’, 1887.)

(Curator Adrian Locke introduces James Ensor’s ‘The Artist Surrounded by Evil Spirits’, 1898.)

 

Via Royal Academy of Arts

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari