Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Естетика

Северноамерички староседеоци

Едвард Кертис, фотографије

Едвард Шериф Кертис, рођен 1868. године у Висконсину, постао је професионални фотограф у Сијетлу. 1895. је фотофрафисао Принцезу Ангелину, кћерку дувамишког поглавице Сијетла, по коме је град у америчкој држави Вашингтон добио име. Тај сусрет је код Кертиса изазвао доживотну фасцинацију културом и животом индијанских племена. Убрзо се придружио експедицијама које су проучавале индијанска племена на Аљасци и у Монтани.

1906. године Кертису се обратио банкар J.P. Morgan који је био заинтересован да финансира документарни пројекат о староседеоцима америчког континента. Осмислили су серијал у двадесет томова под именом "Северноамерички Индијанци". Уз Морганову подршку Кертис је 20 година путовао Северном Америком уздуж и попреко направивши више од 40 000 фотографија, овековечивши на тај начин више од осамдесет индијанских племена.  На фонографским цилиндрима је бележио њихове песме и језике, али и записивао усмене историје, легенде и биографије.

У намери да забележи оно што је сматрао начином живота који нестаје Кертис је понекад "намештао" документарну аутентичност на својим сликама. Своје "моделе" постављао је у помало романтичарске сцене лишене свих знакова западне цивилизације. На тај начин многе фотографије сугеришу да су Индијанци тада живели животом карактеристичним  за период пре Колумбовог открића Америке него што су били људи свог доба. Ако занемаримо опаску која му је упућивана да је стварао фотографије "Nobles дивљака" Кертисов импозантни опус остаје један од најупечатљивијих записа о животу северноамеричких Индијанаца с почетка 20. века.

 

Via Mashable

 

Препорука: Indigenous People of America: sajtFB stranica, Bringing the best of Native American culture, language, spiritual life, music and arts.

 

 

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari