Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Естетика

Паста, италијански заштитни знак

Retronaut, Mashable

Паста, најпознатије обележје италијанске кухиње је први пут забележена на Сицилији у 12. веку, неколико столећа након што су арапски освајачи донели јела од сувих резанаца на острво. Углавном прављена од дурум пшенице и јаја или воде, вековима је била резервисана за богате и привилеговане. Тек у 18. веку индустријска производња је учинила да ови производи постану јефтини и буду основа кухиње за велики број Италијана.

Мекана и еластична тестенина производила се у стотинама различитих облика, од једноставних нити шпагета до лазања, макарона, таљатела... Са масовним исељавањем Италијана у Америку почетком 20. века расла је и популарност пасте која је постала заштитни знак италијанске националне кухиње. Међутим, чак и касних педесетих година 20. века многи људи изван Италије нису знали како се праве шпагети. На Светски дан шале, 1. априла 1957. године BBC је емитовао чувени прилог који приказује једну италијанску породицу после богате бербе са дрвећа које обилато рађа шпагете. После емитованог прилога многи гледаоци су звали познату тв станицу у жељи да сазнају како да набаве саднице "шпагети дрвећа". 

Ове фотографије из фабрика приказују стварни процес прављења, обликовања, сечења и сушења тестенина на путу до трпезе.

 

Via Mashable

 

Крај Новог Полиса?

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari