Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Естетика

Читачи у фабрикама цигара

Mashable

У Хавани су, почевши од 1865. године,  радници у фабрикама цигара осмислили  начин да свој ум задрже активним и ангажованим током дугих часова монотоног посла: унајмљивали су читача, лектора који је гласно читао током њиховог деликатног и прецизног мотања цигара. Радници у фабрици су бирали одбор који је одржавао аудиције за читаче за чије су хонораре радници одвајали део своје плате. Да би неко био изабран за читача морао је поседовати одличну дикцију и ораторске способности. Лектор је седео на уздигнутој платформи и читао радницима одабране наслове, од кубанске и америчке штампе до књижевних класика као што су Дон Кихот и Гроф Монте Кристо. Ако су радници били задовољни прочитаним- окретали су своја сечива нагоре, као вид одобравања, уместо аплауза.

У кубанским фабрикама цигара и дан-данас постоје лектори.

"Данас, у самом срцу производних погона, и у часовима који су предвиђени за рад, имагинација је непрестано активна, испитујући научна и филозофска питања. Радници седе и дискутују, слушају савремене ауторе и консултују се једни са другима... укратко, чине све што могу да стекну још више знања и наставе путем развоја цивилизације." La Aurora, 1866.

 

Via Mashable

 

(Уколико желите да се укључите у АКЦИЈУ 500 x 500 и скромним прилогом помогнете Нови  Полис посетите следећи линк) 

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari