Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Естетика

Челичне олује

Фотографије Френка Харлија, Западни фронт, 1917

Џејмс Френсис "Френк" Харли је имао тридесет година када се прикључио аустралијској војци као почасни капетан и службени фотограф. И пре него што је стигао на Западни фронт у августу 1917. године како би забележио ратна дешавања у бици за Ипре, Харли је имао искуство фотографисања у ризичним околностима. Свега годину раније он се вратио у цивилизацију после две године проведених на леденом Антарктику са британским истраживачем Ернестом Шеклтоном и посадом брода Ендуренс, током којих је упркос очајничкој борби за живот у суровим околностима успео да направи серију фантастичних фотографија.

Харли се готово одмах обрео на првим линијама фронта, у западном делу Фландрије и околини разореног града Ипра, ризикујући сопствени живот како би документавао ратне сукобе. Уз неуморно прављење фотографија (које данас припадају Државној библиотеци Новог Јужног Велса) Харли је водио и дневник у коме детаљно описује своја искуства са фронта, описујући страхоте којима је присуствовао, исказујући сажаљење према непријатељским, немачким војницима, гађење према рату, осећање фрустрације због фотографија које снима, упитаност о етичким аспектима фотографија које веродостојно представљају ужасе рата. 

 

Via Mashable

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari