Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Естетика

Баришњиков, Метафизика тела

Изложба фотографија Роберта Витмена

Московски Центар за фотографију "Браћа Лимијер" организује од 12. октобра 2016. до 22. јануара 2017. године изложбу америчког фотографа Роберта Витмена под називом "Михаил Баришњиков- Метафизика тела". Око 60 фотографија совјетско-америчког балетана и кореографа, једног од највећих уметника балетске уметности у њеној историји, по први пут ће бити приказанo Московљанима.

Пет кретаивних сусрета Витмена и Баришњикова у периоду од 1990. до 2015. године резултовали су изузетним фотографским серијалима. У каквим год околностима да су сарађивали, Витмен је непогрешиво "хватао" очаравајућу грациозност и велику харизму Михаила Баришњикова. Песник Јосиф Бродски је, дивећи се уму, интуицији и уметничком таленту Михаила Баришњикова, написао: " Морам да кажем, када гледам Баришњикова на сцени- осећај је потпуно запањујући! Чак помишљам да се ту уопште не ради о балету. То је, по мени, чиста метафизика тела!" Обојица су напустили Совјетски Савез 1970-их и постали дугодишњи пријатељи.

Роберт Витмен, фотограф необузданог духа, свој опус је стварао од Бразила и Кубе, до Русије и Мексика... Фотографишући људе широм света, али понајвише као хроничар Њујорка, увек је изнова откривао људскост која нас све уједињује. Његов приступ је веома сличан америчкој школи уличне фотографије. Такође, радио је као фотограф за водеће светске магазине и рекламне агенције (Esquire, Cosmopolitan, Men’s health, Women's health, Travel and Leisure, BBDO, McCann Erickson...).

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari