Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Естетика

Знање је светлост

Књижара El Ateneo Grand Splendid, Буенос Ајрес

El Ateneo Grand Splendid је најпознатија књижара у престоници Аргентине Буенос Ајресу. Британски лист "The Guardian" прогласио ју је 2008. године за другу најлепшу књижару на свету.

Изградња овог објекта је почела давне 1860. године по пројекту архитеката Пероа и Армењола да би 1919. године у њој било отворено позориште Teatro Gran Splendid. Сводове ове еклектичне грађевине фрескописао је италијански уметник Назарено Орланди, а каријатиде је извајао Troiano Troiani. Већ крајем двадесетих година позориште је претворено у биоскоп. 2000. године зграда је реновирана по пројекту Фернанда Манцонеа, задржавши многе делове позоришта (балконе, мнобројне архитектонске детаље, чак и црвене завесе) и добила садашњу намену. Књижара El Ateneo Grand Splendid заузима површину од 21000 квадратних метара, посети је више од милион туриста и у њој се прода преко 700 000 књига годишње.

 

Фотографије: DoseВикимедија

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari