Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Естетика

Венеција, Belle Époque

Фотографије

Венеција- "Краљица Јадрана", "Град мостова", "Град канала", како год да назовете овај прелепи град будите сигурни да ћете у њему пронаћи романсу јер је у корену имена овог града, по некима, индо-европска реч wen- која значи "љубав".

Бежећи пред германским и хунским инвазијама у 5. веку избеглице из околине су уточиште проналазиле на бројним остврвима која су се налазила у мочварним лагунама између река Пијаве и По. Венецијански досељеници су своју прву цркву, San Giacomo, подигли на острвцету Риалто, "високој обали". До краја 13. века Венеција се развила у град-државу, најнапреднију тог времена у Европи. Стратешка позиција на којој се налазила- на врху Јадранског мора, омогућила је Венецији да са флотом од 3 300 бродова постане најзначајнија трговачка сила Медитерана. Најимућније породице су градиле грандиозне палате и биле мецене многобројним уметницима. Али, у 15. веку над Венецијом су се надвили црни облаци. Опустошена кугом и ратом са Отоманском империјом уследио је период пропасти. Открићем нових трговачких путева преко великих мора Венеција је изгубила своју доминантну позицију центра међународне трговине. Неадекватна за прекоокеанска путовања, венецијанска флота галија није могла да се носи португалским, француским, енглеским и холаландским једрењацина. Ипак, до 18. века Венеција је посматрана у новом светлу: као најелегантнији европски град, са великим утицајем на уметност, архитектуру, књижевност... Од викторијанске ере, многобројни парни бродови доводили су путнике са свих страна света да се диве лепоти овог јединственог града.

 

Via fiveminutehistory.com

 

(Уколико желите да се укључите у АКЦИЈУ 500 x 500 и скромним прилогом помогнете Нови  Полис посетите следећи линк

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari