Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Естетика

Фасадна скулптура у Београду

Дистрикт 6

Ко је "Дистрикт 6"?

дистрикт (nl. districtus) срез, округ, област; одељење; надлежност, делокруг.

Удружење Дистрикт 6 основано је 20. маја 2011. године са циљем да се активно бави архитектуром кроз шест области: историју, критику, теорију, заштиту, конзервацију и истраживање градитељског наслеђа. Чланове Удружења чини генерација младих историчара архитектуре и архитекта. Сврха постојања Дистрикта 6 јесте да промовише архитектонско наслеђе и да тиме константно подиже ниво свести међу грађанима о историјско-уметничким вредностима Београда и Србије путем изложби, трибина, радионица, шетњи и учествовања на разним културним манифестацијама. Сви чланови Удружења се активно баве историографијом, објављују научне радове у стручним часописима, али и пишу за новине које се баве уметношћу и културом. Многи од њих редовно држе предавања на тему разних проблема у архитектури или пак њене историје. Ако својим радом Удружење Дистрикт 6 буде успело да приближи појединцу вредност зграда које га окружују, у којима живи и поред којих пролази сваки дан, можда ће грађани више ценити град у коме живе, па ће се самим тим и боље бринути о њему. Поред оваквог вида скретања пажње, Удружење тежи да укаже на неке важне теме и проблеме медијима и институцијама, како би се подстакла реактуелизација културе као приоритетног садржаја са којим би требало да се информише публика. Као непрофитно Удружење, сврха постојања Дистрикта 6 је искључиво у томе да допринесе квалитету и нивоу културног образовња путем деловања на пољу области којом се превасходно бави.

Једна зграда, кад је гледамо, она нам каже нешто. То што нам она каже, то се не види, то се пре осећа. Кроз њу провејава дух и карактер архитекте, она има или нема оно „нешто“ што је издваја од осталих просечних зграда, и то треба осетити и разумети.

Арх. Драгомир Поповић, 1940

 

Via Дистрикт 6 - ФБ страница

 

(Уколико желите да се укључите у АКЦИЈУ 500 x 500 и скромним прилогом помогнете Нови  Полис посетите следећи линк

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari