Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Естетика

Град универзум

Јерусалим, фотографије

У Јерусалиму су се, током његове миленијумске историје, безброј пута променили његови становници и владари; од древних пагана, библијских Израиља, византијских хришћана до отоманских муслимана. Турци су га преузели 1517. године укључивши га у своју империју која се протезала од севера Африке, Источне Европе до Средњег Истока. Зидови које је на ободу града подигао  1538. године Сулејман Величанствени оно су што се данас назива Стари град, подељен на муслиманске, хришћанске, јеврејске и јерменске квартове.

На овим фотографијама видимо Јерусалим у последњим годинама отоманске владавине, кад је био седиште административног округа Јерусалимски муташериф, који је био део ширег региона који се звао Палестина. Током овог периода, константним приливом досељеника град је задобио јеврејску већину. 1917. године, четири века након што је град први пут потпао под отоманску владавину, Јерусалим и околину су освојили Британци и успоставили своју власт. Британска административна управа над Палестином трајала је до избијања арапско-израелског рата 1947. и 1948. године када је и формирана јеврејска држава Израел. 

 

Via Mashable

 

(Уколико желите да се укључите у АКЦИЈУ 500 x 500 и скромним прилогом помогнете Нови  Полис посетите следећи линк

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari